Jelenlegi hely

A Környezetvédelmi világnap alkalmából készült felmérés A felelős erdőgazdálkodás védjegyéről

  • A Környezetvédelmi világnap alkalmából készült felmérés A felelős erdőgazdálkodás védjegyéről / Premier Communications
    A Környezetvédelmi világnap alkalmából készült felmérés A felelős erdőgazdálkodás védjegyéről / Premier Communications

A Tetra Pak és a Lidl Magyarország közösen hívja fel a figyelmet a környezetvédelmi jelzés fontosságára

Budapest, 2016. június 1. – A magyar lakosság 18%-a tudja, mit jelöl az egyik legfontosabb, fa és papír alapú termékeken szereplő környezetvédelmi tanúsítás, az FSC® (Forest Stewardship Council®, magyarul Felelős Erdőgazdálkodás Tanácsa) emblémája, 75% azonban úgy gondolja, hogy még nem találkozott a mindennapi fogyasztási cikkeken is szereplő védjeggyel – derül ki a Tetra Pak környezetvédelmi világnap alkalmából készített lakossági felméréséből. A Tetra Pak és a Lidl közösen hívja fel a figyelmet arra, hogy a védjeggyel ellátott termékek választásával, kis odafigyeléssel is sokat tehetünk a környezetünkért. A két vállalat összefogása révén a Pilos sajátmárkás termékek italos karton csomagolására is felkerült az FSC embléma, tanúsítva, hogy azok papír alapanyaga felelős erdőgazdálkodásból és egyéb ellenőrzött forrásokból származik.

Világnap a környezetért

1972-ben, Stockholmban tartották az ENSZ első környezetvédelmi világkonferenciáját „Ember és bioszféra” címmel. A világszervezet a tanácskozás kezdőnapját, június 5-ét nemzetközi környezetvédelmi világnappá nyilvánította, amelynek célja elősegíteni az együtt gondolkodást, a közös cselekvést és terjeszteni a fenntartható fejlődés eszméjét. Az alkalomhoz kapcsolódva világméretű rendezvényekkel hívják fel a figyelmet a környezeti kérdésekre, tavaly a világnap fókuszában a körültekintő fogyasztás állt, aminek az is részét képezi, hogy odafigyelünk arra, milyen alapanyagból készülnek az általunk vásárolt termékek.

Nem figyelünk a környezetvédelmi jelzésre

A Tetra Pak megbízásából a Sonda-Ipsos 1.000 fő megkérdezésével végzett felmérést arról, mennyire ismeri a lakosság az italos kartondobozokon is látható FSC emblémát és annak jelentését. A kutatásban résztvevőknek csak 18%-a tudta, hogy a védjegy azt jelöli, hogy a fa vagy papír termék felelős erdőgazdaságból és egyéb, ellenőrzött forrásokból származó alapanyagból készült, pedig az embléma nemcsak bútorokon, nyomtatványokon, könyveken és egyéb papíripari termékeken látható, de tejes és gyümölcsleves dobozokon is. 2015-ben összesen 152 millió, FSC logóval ellátott Tetra Pak italos kartondoboz került a boltokba, ennek ellenére a válaszadók 75%-a nyilatkozott úgy, hogy még nem találkozott ezzel az emblémával.

E környezetvédelmi jelzés népszerűsítése érdekében fogott össze a Tetra Pak és a Lidl Magyarország, a www.Lidl.hu/DontsunkFelelosen weboldalon egy edukációs kvíz kampánnyal vezetve be a Pilos tejeken is az FSC védjegyet. A közös akcióban részletesen bemutatják a védjegy jelentését és arra hívják fel a figyelmet, hogy kis odafigyeléssel mindennapi döntéseink során is sokat tehetünk a környezetért.

„Ma már minden magyar gyártó, aki Tetra Pak dobozokba tölti a termékeit, feltünteti az FSC jelzést márkáinak csomagolásán, így hazánkban az elmúlt egy év alatt összesen 152 millió FSC logóval ellátott italos kartondoboz került forgalomba. Azáltal, hogy mostantól a Lidl sajátmárkás termékein is megjelenik az embléma, még szélesebb körben válhat ismertté a felelős erdőgazdálkodás védjegye” – mondta Posztós Zsuzsanna, a Tetra Pak Hungária Zrt. marketing vezetője.

„Vállalatunk működésének minden területén figyelembe vesszük a környezetvédelmi szempontokat, de ezen felül odafigyelünk tágabb hazai környezetünkre is: a tavalyi jégkárt követően egymillió darab facsemetét adományoztunk a Pilisi Parkerdőnek. Ahogy az az akció, a mostani is vásárlóink bevonásával történik, hiszen a Tetra Pakkal együttműködve arra hívjuk fel a figyelmet, hogy az FSC emblémát viselő termékek választásával mindannyian támogathatjuk a felelős erdőgazdálkodást” – mondta Tőzsér Judit, a Lidl Magyarország PR vezetője.


A Tetra Pak FSC licence kódja: FSC® C014047.

De mit is jelent pontosan a felelős erdőgazdálkodás?

Az FSC tanúsítvány azt igazolja, hogy a papír alapanyagául szolgáló fa kitermelésével az erdészetek nem veszélyeztetik az erdők fenntarthatóságát, az erdő élőlényeinek lakhelyét, hanem úgy gazdálkodnak ezzel az erőforrással, hogy az biztosan és folyamatosan megújulhasson. A tanúsított erdőkben folyó fakitermelés minimálisra csökkenti az erdő növényeire, állataira és egyéb élőlényeire gyakorolt hatást, a helyi közösségek részesednek a gazdálkodás hosszú távú előnyeiből, az erdőgazdaságot pedig úgy tervezik és irányítják, hogy nyereséges legyen, de a megtermelt profit ne veszélyeztesse az erdő regenerációját.

Premier Communications

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep