Jelenlegi hely

A kísértet szenvedői - A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja a közmédiában

  • Terrorhaza_MTI
    Terrorhaza_MTI

Tizenötödik alkalommal emlékeznek meg hazánkban a kommunista diktatúrák áldozatairól. Február 25-én a közmédia csatornái méltó módon állítanak emléket a letűnt kor mártírjainak.

A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja megtartásáról a Magyar Köztársaság Országgyűlése 2000-ben döntött. A közmédia is február 25-ét a visszaemlékezésnek szenteli.
A múltidézés a 180 percben kezdődik, szakértők és történészek vázolják a háború utáni időszakot, s megemlékeznek a rendszer üldözötteiről (Kossuth Rádió 6.00-9.00).
A vaddiófa árnyéka - Rácz Sándor arcképe Magyar dokumentumfilm-sorozat a legendás 56-os munkásvezér életét mutatja be. Rácz szakmája szerint - szerszámkészítő. Ez áll a névjegykártyáján, emellett a Magyarok Világszövetségének tiszteletbeli elnöke is. 1956-ban a munkástanácsok elnökének választották, a film az 56-os forradalom és főként a munkástanácsok utóvédharcának napjait és a megtorlás, a börtönévek időszakát idézi fel. Rácz Sándor az amnesztia után is aktív, a magyar ellenzék egyik emblematikus alakja maradt (Duna World 7.45, előző rész: február 24., Duna World 7.45).
Az Isten kezében, Vezér Ferenc atya, egy mártír pap tragédiáját dolgozza fel. A pálos szerzetespapokat 1950-51-ben Petőfiszállás-Szentkútról hurcolták el. Vezér Ferenc perjelt megkínozták, halálra ítélték, és 1951. augusztus 31-én a gyűjtőfogház udvarán felakasztották (Duna World 17.35).

A Duna Televízió este mutatja be Életreítéltek - Dokumentumfilm a Kisfogházról. A Kisfogház jelentősége sajnálatos módon kevéssé ismert, jóllehet az egykori börtön a magyar történelem egyik tragikus és szimbolikus helyszíne. Az 1956-os forradalom leverését követően a népbíróságok 1963-ig mintegy 26 ezer embert ítéltek hosszabb-rövidebb börtönbüntetésre, vagy halálra, a halálos ítéleteket legtöbbször a Kisfogház udvarán hajtották végre (Duna 20.40).
A kommunizmus és a Gulág áldozatainak emlékére című műsor a fortélyos hatalom eszközeit mutatja be. Az egész társadalmat – moszkvai mintára - átformálni akaró kommunista párt a deportálások, koncepciós perek, halálos ítéletek egész sorának eszközével élt, hogy a szovjet támogatással és választási csalással elért egyeduralmát hosszú távra biztosítsa. A műsor a Terrorháza Múzeumból is jelentkezik, túlélők és szakértők segítenek megismerni a korszak rémtetteit. Az egyórás összeállításban a nézők képet alkothatnak a kitelepítésekről, a kényszermunkára hurcoltak és a szülőföldjükről elüldözöttek sorsáról, azokról a tízezrekről, akiket soha nem láttak viszont szeretteik. (Duna 21.40).
Megölni egy papot című Amerikai-francia filmdrámát Jerzy Popieluszko atya 1984-ben történt tragikus meggyilkolása inspirálta. A történet 1981-ben Lengyelországban játszódik. A keményvonalas katonai rezsim betiltja a népszerű Szolidaritás szakszervezetet, és bevezeti a szükségállapotot. De volt valaki, egy katolikus pap, aki nyíltan felemeli a szavát - még a szószékről is - a katonai diktatúra ellen (Duna 22.40).

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep