Jelenlegi hely

A Kárpát-medencei magyar vállalkozásokról

  • Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke beszédet mond a Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítvány Erősödő Kárpát-medencei magyar vállalkozások című konferenciáján Palicson 2016. április 7-én. MTI Fotó: Molnár Edvárd
    Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke beszédet mond a Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítvány Erősödő Kárpát-medencei magyar vállalkozások című konferenciáján Palicson 2016. április 7-én. MTI Fotó: Molnár Edvárd
  • Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke (b) és Hídvégi Balázs, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöki tanácsadója a Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítvány Erősödő Kárpát-medencei magyar vállalkozások című konferenciáján Palicson 2016. április 7-én. MTI Fotó: Molnár Edvárd
    Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke (b) és Hídvégi Balázs, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöki tanácsadója a Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítvány Erősödő Kárpát-medencei magyar vállalkozások című konferenciáján Palicson 2016. április 7-én. MTI Fotó: Molnár Edvárd
Forrás: 
MTI

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti:
Palics, 2016. április 7., csütörtök (MTI)
- A Kárpát-medencei térség magyar vállalkozásainak összekötése elősegítheti a térség fejlődését, megerősödését - hangzott el csütörtökön Palicson, a Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítvány (PADI) Erősödő Kárpát-medencei magyar vállalkozások című csütörtöki vajdasági konferenciáján.

Az előadások és műhelymunkák fő témája a kis- és középvállalkozások exportjának fejlesztése volt.
Hidvéghi Balázs, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szóvivője azt hangsúlyozta, hogy helyben kell gazdasági erőt létrehozni, illetve fenntartani. Ennek érdekében az MNB oktatási programokat, konferenciákat kezdeményez, illetve ezekben részt vesz.
Hozzátette, nem véletlen, hogy éppen a Vajdaságban indította el a magyar kormány azt az 50 milliárdos támogatási programot, amely a következő három évben a vajdasági vállalkozásoknak biztosít lehetőséget a szülőföldön való boldogulásra. Ez fontos stratégiai lehetőség, hosszú távú lehetőség az itteni közösségnek - hangsúlyozta.
Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a határon túli magyar közösségek elemi érdeke, hogy a Kárpát-medencében erős magyar vállalkozások létezzenek. Két és fél évtizeddel a rendszerváltást követően a nemzetpolitika egyik legfontosabb lépése az volt, hogy a gazdaság irányába is sikerült elmozdulnia - hangsúlyozta.
"Meggyőződésünk, hogy identitásunkban csak úgy tudunk megmaradni, ha gazdaságilag és szociálisan meg tudunk kapaszkodni" - fogalmazott a VMSZ elnöke. Szerinte a gazdaságfejlesztésnek politikai meggyőződések felett kell állnia, és a közelgő, április 24-i előre hozott parlamenti választások alkalmával is azt kell figyelembe venni, hogy a megkezdett intézkedéseket folytatni lehessen. Ehhez pedig erőteljes képviseletre van szükség, amely az érdekérvényesítés minden szintjén közben tud járni.

Pásztor István ismertette azokat az előkészítő intézkedéseket is, amelyek lehetővé tették, hogy a magyar kormány támogatását hatékonyan, és a szerbiai törvények tiszteletben tartása mellett lehet felhasználni. Elmondta, hogy az elsődleges és legfontosabb feladat a befogadói hangulat megteremtése volt, az hogy a közvélemény elfogadja: a kezdeményezés nemcsak a vajdasági magyaroknak, hanem Szerbiának is jó lesz.
Kiemelte, hogy az első körben több mint 2400 pályázat érkezett, az első eredmények pedig már a jövő héten megszületnek, és jövő szerdán, Orbán Viktor miniszterelnök vajdasági látogatása alkalmával már alá is írnak több mint száz szerződést.
A magyar kormányfő vajdasági útjának tényét Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője megerősítette az MTI-nek, jelezve: Orbán Viktornak Szabadkán és Újvidéken is lesz programja, a részleteket később közlik.

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep