Jelenlegi hely

A fény és a szeretet ünnepén - Hanuka a közmédiában

  • Pápai zsinagóga, Zoltai Bea festménye
    Pápai zsinagóga, Zoltai Bea festménye

Hanuka, a hit megújításának ünnepe. A nyolc örömnapon a zsidóság a Makkabeus szabadságharcra emlékezik. A közmédia december 6-án összeállítással idézi fel a fény ünnepét.

Hanuka nyolcnapos ünnepén a zsidóság egy két és félezer évvel ezelőtti győztes csatára tekint vissza. A hanuka szó felavatást, vagy újjáavatást jelent; arra az eseményre emlékezik, amikor polgári időszámítás előtt 164-ben a jeruzsálemi szentély oltárát a zsidó közösség főpapjai, papsága és közössége avatták újjá. A hanuka kezdetének előestéjén, december 6-án a nézők a Duna csatornán láthatnak az ünnephez méltó összeállítást.

„A zsidó hagyománynak van egy különleges kötete a Memorbuch, amelynek egyik szép története az egykori mainzi közösség nehéz napjait idézi – emlékezik egy történettel az ünnepre a műsor vendége, Róna Tamás rabbi. - A város elveszítette egyik elöljáróját, s a település vezetői úgy döntöttek, hogy a gyászban tilos fényt gyújtani. Ez a rendelkezés éppen hanuka ünnepét érintette, a zsinagógában összegyűlt zsidók csüggedten vették tudomásul az utasítást. A rabbi maga köré gyűjtötte híveit, köztük a gyerekeket, s elmesélte nekik ünnepük történetét, szólt a Makkabeusok dicsőséges tetteiről. A történetének végén a szülők felé fordult, s kérte, nézzenek a gyermekek fénylő szemeire, s ezekre a szemekre mondják el a hanukai gyertyagyújtás áldásait.”
A műsorban a Muzsikás is fellép; az együttes korábban egy teljes lemezét a zsidó dallamoknak szentelte. A haszid lakodalmi tánc és a széki zsidó csárdások mellett felcsendül a magyar haszid rabbi, a „kállói szent”, Taub Izsák kedves dala, a Szól a kakas már. Az énekhez nagyon sok legenda fűződik, s szépségének köszönhetően már az egész világon ismerik.
A zene után egy tárlat következik: a nézők Zoltai Bea festőművész novemberben megnyílt kiállításának képeit ismerhetik meg. Az alkotót a szebb napokat látott, de mára megdöbbentő látványt nyújtó pápai zsinagóga állapota ihlette.
„Amikor beléptem, percekig semmit sem láttam, csak a hatalmas, hűvös tér vett körül - idézi első benyomásait a képíró. - Az ablakokat fedő, beszakadt vásznak résein beszűrődő fényben lassan jelentek meg az enyészet által szinte feloldott falak. Az épület egy tökéletes történelmi lenyomat, hiteles emlékmű a jelenlegi formájában: repülő galambok a belső térben, teleírt falak, a targoncák füstjének nyomai…”
A műsorkészítők a kulináris élvezetekre is gondoltak. Fűszeres Eszter gasztroblogger ízletes, olajban sütött hanuka-ételeket készít. Az olaj utal az egykori csodára, amikor a Makkabeusok a szent gyertyatartó meggyújtásához csak egy napra való olajat találtak, amely azután a fény ünnepén nyolc álló napig égett.

Adás: 2015. december 6., vasárnap (Duna 16.00)
Szerkesztő-műsorvezető: Kocsi Zsolt

  • Hanukai, olívás gránátalma saláta
  • Pápai zsinagóga, Zoltai Bea festménye

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep