Jelenlegi hely

Cseh politikusok eltérően értékelik a visegrádi csoport helyzetét

  • Visegrádi csoport (V4) – a Cseh Köztársaság, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia
    Visegrádi csoport (V4) – a Cseh Köztársaság, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia
Forrás: 
MTI

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti:
Prága, 2016. február 15., hétfő (MTI) -
Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök szerint a visegrádi csoport tiszteletet vívott ki magának Európában, és a szavára figyelnek, míg Václav Klaus volt cseh államfő úgy véli, hogy a V4-es együttműködés tartalom nélküli üres forma, és a tagországoknak lényegében sosem sikerült megtalálniuk a közös nevezőt.

A hétfőn Prágában tartandó V4-csúcsértekezlet előtt az említett politikusok a sajtóban egymástól lényegesen eltérő véleményeket fogalmaztak meg a visegrádi csoport negyedszázadáról.
"A visegrádi csoport Európában kivívta partnerei elismerését, tiszteletét, és szavának az európai vitákban súlya van" - írta Sobotka a Právo című baloldali napilapban megjelent évfordulós cikkében.
Sobotka szerint a V4-ek olyan tapasztalatokat szereztek a társadalom demokratikus átalakításában és országaik uniós csatlakozása folyamán, amelyek "egyedi tőkét jelentenek", s nagyon jól hasznosíthatóak olyan országokban, amelyekben még nem zajlott le a rendszerváltás. A miniszterelnök elismeri, hogy a V4-ek "soha nem volt és nem is lesz monolit blokk", s mindig lesznek olyan kérdések, amelyekben eltér egymástól a négy tagállam véleménye. Szerinte ez nem hátrány, hanem előny, mert az erőket a közös célokra lehet összpontosítani.

A visegrádi csoport létrehozása nem a közép-európai országok találmánya, hanem "az Európai Unióból jött ötlet" - állította Václav Klaus a Mladá Fronta Dnes című liberális lapban megjelent írásában. Úgy vélte, hogy az EU régi tagállamai ezzel akarták elodázni a kommunizmustól megszabadult kelet-európai országok felvételét az unióba, illetve beengedését saját piacaikra.
Az EU-szkeptikusként ismert volt cseh államfő szerint a közép-európai országoknak a kilencvenes évek közepén működő CEFTA-n (Közép-Európai Szabadkereskedelmi Övezet) kívül "soha nem sikerült közös álláspontot megfogalmazniuk az EU-val szemben, illetve ha ez sikerült, akkor Brüsszelbe érkezve az egyik vagy a másik ország megfeledkezett róla". Példaként a migránskvótákat említi, amelyet a V4-ek ugyan közösen elutasítottak, de a végső brüsszeli döntéskor Lengyelország kilépett a sorból, és mégis megszavazta.
Klaus szerint a migránsválság kapcsán a V4-ek gyenge láncszeme Csehország. "A mai lengyel kormánynak, (Robert) Fico kormányának, illetve Orbán (Viktor) kormányának az állásfoglalásai sokkal nagyobb önbizalommal vannak tele, mint a cseh kormány állásfoglalásai" - írta a cseh exelnök.
A visegrádiak elmúlt 25 éve nem más, mint "barátságos elbeszélés egymás mellett", és az együttműködés eredménye "messze elmaradt a várakozásoktól" - olvasható a Lidové Noviny című konzervatív napilap elemzésében.
A lap megszólaltatta Rudolf Kucera történészt, aki a kilencvenes években Václav Havel akkori cseh államfő tanácsadója volt közép-európai ügyekben. Kucera kifejtette, hogy a visegrádi együttműködés mára nagyon eltért eredeti céljaitól, s lényegében EU-ellenes paktum lett. "Visegrádból Európa-ellenes szövetség lett, ma ez egy EU-ellenes soviniszta társulat. Az eredeti eszme teljes egészében kiveszett" - nyilatkozott Kucera az újságnak. Megjegyezte: a projekt sikertelenségében nagy szerepet játszott Václav Klaus, aki az együttműködést cseh nemzeti érdekekre hivatkozva éveken át megpróbálta megtorpedózni, illetve az, hogy 2004-ben a V4-ek (Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Magyarország) felvételt nyertek az EU-ba, ami szerinte felszínre hozta az érdekellentéteket.

Cimkék: 
CsehországV4

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep