Jelenlegi hely

Aradi vértanúk - Vajdaság-szerte megemlékezéseket tartottak

Forrás: 
MTI

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti:
Belgrád, 2015. október 6., kedd (MTI) -
Kiss Ernő honvédtábornok sírjánál, a vajdasági Eleméren tartották a délvidéki központi megemlékezést az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc 166 évvel ezelőtt Aradon kivégzett vértanúinak tiszteletére kedden, emellett számos más településen is tartottak megemlékezéseket.

Eleméren szentmisével emlékeztek Kiss Ernőre, a város szülöttére abban a templomban, ahol már csak havonta egyszer tartanak katolikus szentmisét, a 4300 fős településen ugyanis már két százalék alá csökkent a magyar lakosság száma, és kevesebb mint egy tucat hívő van. Hajnal Jenő, a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács (MNT) elnöke ünnepi beszédében azt hangsúlyozta: a tizenhárom vértanú halála mára jelképpé vált, annak a küzdelemnek és áldozatvállalásnak a szimbólumává, amelyet a magyar nép évszázadokon át folytatott nemzeti függetlenségének megteremtéséért, társadalmi haladásáért. Emlékeztetett arra is, hogy hat vértanú kötődik valamilyen módon a Délvidékhez.

"Nekünk ma azt kell eldöntenünk, hogy a senki földjén, a bizonytalanságban, vagy pedig szülőföldünkön, érzelmileg és szellemileg a magyar nemzethez kapcsolódva akarunk-e élni" - utalt beszédében az MNT elnöke a nagyfokú elvándorlási hullámra, illetve arra, hogy a vajdasági magyar politika a szülőföldön való megmaradást és boldogulást támogatja.
Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke beszédében kitért az emlékhely felújítására is, és bejelentette, hogy az emléktábla mellett hamarosan szobrot is kap a településen Kiss Ernő, illetve azt a fejet, amely a nagybecskereki főtéren álló szobor felrobbantásakor megmaradt, és most múzeumban áll, méltó módon fogják kiállítani. (Nagybecskerek főterén Kiss Ernő szobra helyén ma I. Péter szerb király lovasszobra áll.)
Adán vasárnap Damjanich János vezérőrnagy emlékművét koszorúzták meg az emlékezők. Elhangzott, hogy ebben az esztendőben kettős jubileumot ünnepel a település, mivel huszonöt éve ünnepelheti újra a magyar közösség az 1848-1849-es forradalmat és szabadságharcot, a Damjanich-emlékmű alapkövét pedig öt éve helyezték le. Dudás Károly író, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke beszédében méltatta az adai magyar közösséget, amelynek harcot kellett vívnia azért, hogy megőrizhesse Damjanich János emlékművét, hiszen azt felállítása után azonnal el akarták távolítani, mert a szerbek a szerb születésű Damjanichot árulónak tartják, amiért a magyar szabadságért harcolt velük szemben.
Zomborban, Schweidel József szülővárosában hétfőn a Szent Rókus temetőben emlékeztek a szabadságharc katonáira, majd a Magyar Polgári Kaszinóban koszorúzták meg a honvédtábornok emléktábláját. Az ünnepi beszédekben elhangzott, hogy akkor van értelme a múltidézésnek és a megemlékezéseknek, "ha a megidézett hősök emlékéből, példamutatásából képesek vagyunk erőt meríteni az aktuális nehézségek leküzdéséhez" - számolt be róla a Vajdaság Ma című hírportál. A szabadkai Pannon RTV tudósítása szerint az eseményen Hajnal Jenő, az MNT elnöke összefogásra intett, és kiemelte: "az aradiak is ahányan voltak, annyiféleképpen gondolkodtak, de a tett, az akarat, a nemzetállam, a szabadság kivívása arra biztatta őket, hogy együtt, közösen egy célért kell előre menni".
A Lázár Vilmos emlékére állított domborműnél Nagybecskereken a már hagyományosnak számító Légy híve rendületlenül című hangversennyel emlékeztek az aradi vértanúkra hétfőn. A Vörösmarty Mihály Szózatából vett idézetet címként viselő zenei programot Lázár Vilmos és Kiss Ernő búcsúleveleinek felolvasása színesítette.
Közismert, hogy a szabadságharc első győztes csatáját Pákozdnál vívta a magyar sereg, az utolsó győztes csatáról azonban kevesebb szó esik. Erre emlékeznek kedd délután Kishegyesen, ahol 1849. július 14-én a magyar sereg visszaszorította Jellasics horvát bán csapatait, és ezzel kivívta a szabadságharc utolsó győzelmét.

kma \ kvs
Forrás: MTI

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep