Jelenlegi hely

Ukrán válság - A válság rendezéséről tárgyalt az ukrán, az orosz, a francia elnök és a német kancellár

Forrás: 
MTI

Kijev/Moszkva, 2016. május 24., kedd (MTI) - A délkelet-ukrajnai biztonsági helyzet súlyosbodásáról, és a válság rendezéséről tárgyalt telefonon az ukrán, az orosz, a francia elnök és a német kancellár - jelentették keddre virradóra kijevi és moszkvai hírügynökségek, idézve az ukrán és az orosz elnöki hivatal közleményeit.

Az orosz elnöki hivatal szerint a válság rendezésében közreműködő "normandiai négyek" - Petro Porosenko ukrán, Vlagyimir Putyin orosz és Francois Hollande francia elnök, illetve Angela Merkel német kancellár - megvitatták a politikai rendezés lehetőségeit Délkelet-Ukrajnában, hangsúlyozták a tűzszünet betartásának fontosságát. Egyetértettek abban, hogy hatékonyabbá kell tenni az EBESZ megfigyelő csoportjának misszióját a válságövezetben azáltal, hogy nagyobb jogosítványokkal ruházzák fel.
"Vlagyimir Putyin felszólította az ukrán fegyveres csoportokat, hogy azonnal vessenek véget a donyec-medencei települések lövetésének" - áll az orosz elnöki hivatal tájékoztatójában.
Putyin hangsúlyozta, hogy a rendezés kulcsfontosságú elemévé kell válnia Kijev és Donyec, illetve Luhanszk közvetlen párbeszédének. Az orosz fél átadta a normandiai partnereknek a két kelet-ukrajnai szakadár köztársasággal egyeztetett javaslatcsomagot, amely a helyi választások megtartásáról, a térség különleges jövőbeni státusáról, az amnesztiáról és decentralizációról szól.
Az ukrán elnöki hivatal szerint Porosenko a térségbeli biztonsági helyzet súlyosbodásáról tájékoztatta tárgyalópartnereit, kiváltképpen az Avgyijivka környékét érőt támadásokról. Mindnyájan egyetértettek abban, hogy a politikai párbeszéd folytatásához el kell érni a teljes fegyvernyugvást és a helyzet jelentős csillapodását. Porosenko hangsúlyozta, hogy ehhez Oroszországnak ki kell vonnia csapatait a megszállt ukrajnai területekről, le kell állítania a fegyverszállításokat és zsoldosok továbbítását a térségbe.

Petro Porosenko felszólította Oroszországot, hogy engedje szabadon az összes ukrajnai foglyot, köztük Nagyija Szavcsenko ukrán pilótanőt. Elfogadhatatlannak nevezte a krími tatárok jogainak folytonos megsértését az Oroszország által megszállt Krím félszigeten, és az üldöztetések befejezésére, a politikai foglyok azonnali szabadon bocsátására szólította fel Moszkvát.
Az UNIAN kijevi hírügynökség keddre virradóra jelentette, hogy hétfő este meghalt két ukrán katona, és nyolcan megsebesültek Avgyijivka környékének lövetésében olyan fegyverektől, amelyek használatát tiltják a minszki egyezmények. Ugyanez a hírügynökség idézte az ukrán hadműveleti parancsnokság tájékoztatóját arról, hogy az ukrán felderítés tudomása szerint Oroszország 16 dandárt és 8 taktikai csoportot, 34,6 ezer katonák vont össze az ukrán határ közelében.

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep