Jelenlegi hely

TTIP: nem közelednek az álláspontok a mezőgazdaság terén

Erdős Norbert sajtóközleménye
Az Európai Parlament Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottsága meghallgatta Tom Vilsack amerikai mezőgazdasági minisztert. A találkozón az amerikai szabadkereskedelmi tárgyalásokról (TTIP), valamint az amerikai agrártámogatási rendszerről volt szó. „Az EP Mezőgazdasági Bizottságában szoros figyelemmel kísérjük a szabadkereskedelmi tárgyalások alakulását, s azonnal felemeljük a hangunkat, amennyiben bármilyen, a gazdákat és a fogyasztókat károsító vagy veszélyeztető lépésre kerülne sor” – emelte ki a meghallgatást követően Erdős Norbert, az AGRI szakbizottság fideszes tagja.

„Örültem a személyes találkozónak az USA agrárminiszterével, hiszen számos olyan égető ügy van az asztalon, amelyet egyeztetnünk kell az amerikai agrárkormányzattal” – húzta alá a néppárti politikus.

Erdős Norbert elmondta: a legfőbb aggodalmak a folyamatban levő szabadkereskedelmi tárgyalásokkal kapcsolatban merültek fel. „Uniós képviselőtársaim közül szinte mindenki nyugtalan az EU-s mezőgazdaság jövője miatt. Egyrészt az amerikaiak nem hajlandóak hatékony védelemben részesíteni az uniós eredetvédett élelmiszereket az USA piacán. Másrészt kiderült, hogy szinte lehetetlen összhangba hozni az amerikai és az EU-s élelmiszerbiztonsági szabályokat, így pedig kérdéses, hogyan lehetne megóvni az európai és a magyar fogyasztókat a mi előírásaink szerint nem biztonságos import élelmiszerektől” – ismertette a néppárti EP- képviselő. Kiemelte: nagy a félelem a génmódosított szervezeteknek az EU belső piacára történő behatolásától.

„Felszólalásomban egyrészt az európai eredetvédett termékek amerikai fél részéről történő elismerését, másrészt a kereskedelmi választottbíráskodás (ISDS) témájának az elvetését kértem az amerikai féltől” – emelte ki a fideszes politikus. Hozzátette: a magyar emberek különösen ez utóbbi miatt nyugtalankodnak. Attól félnek ugyanis, amennyiben a magyar állam nem engedi be piacára a hormonnal kezelt marhahúst, a klórral mosott csirkehúst vagy a génmódosított szervezeteket, súlyos kártérítést kell majd fizetnie a panaszos nemzetközi vállalatoknak egy ilyen vitarendezési eljárást követően.

Erdős hangsúlyozta: eddig tizenegy tárgyalási fordulóra került sor, áttörést azonban egyetlen mezőgazdasági témában sem értünk el. A közelmúltban megkötött Csendes-óceáni Szabadkereskedelmi Megállapodás (TPP) tárgyalásaiból okulva, a mezőgazdasági, mint legproblémásabb kérdések, valószínűleg a folyamat legvégén vetődnek majd fel. Szinte biztos, hogy Obama elnök ciklusa alatt nem kerül sor a megállapodás megkötésére, sőt lehetséges, hogy erre még a jelenlegi európai parlamenti ciklus is rövid lesz. „Mindenesetre az EP Mezőgazdasági Bizottságában szoros figyelemmel kísérjük a szabadkereskedelmi tárgyalások alakulását, s azonnal felemeljük a hangunkat, amennyiben bármilyen, a gazdákat és a fogyasztókat károsító vagy veszélyeztető lépésre kerülne sor” – emelte ki Erdős Norbert.

A meghallgatást az alábbi linken lehet visszanézni.

Brüsszel, 2015. december 2.

Erdős Norbert irodája
http://fidesz-eu.hu/
http://erdos.fidesz-eu.hu/

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep