Jelenlegi hely

Több száz rendőrt és katonát telepítettek a macedón-görög határra

Forrás: 
MTI

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti:
Belgrád/Szkopje, 2016. március 1., kedd (MTI) -
Mintegy 700 macedón rendőrt és katonát telepítettek a Görögországgal közös határra kedden - számolt be róla honlapján a szkopjei Telma Televízió, a magyar közmédia helyszíni tudósítója szerint azonban ennél valamivel kevesebbre, legfeljebb hatszázra tehető a macedón biztonsági erők létszáma Idomeninél, ugyanakkor a görög fél is kirendelte egy különleges egység 15-20 tagját.

A biztonsági intézkedéseket azért szigorították meg, hogy ne ismétlődhessen meg a hétfőihez hasonló eset, amikor mintegy 300 migráns áttörte a határon épített kerítést, és megpróbált erőszakkal Macedóniába jutni.
A hétfői összecsapások után a keddi nap nyugodtan telt, a feszültség azonban továbbra is érezhető a helyszíni beszámolók szerint.
A görög oldalon a magyar közmédia helyszíni tudósítójának információi szerint már majdnem 10 ezren vannak, főleg szíriaiak és irakiak. Napközben is több százan érkeztek, a legtöbben taxival és gyalog. A határ mentén hatalmas sátortábor alakult ki, az éjszakai esőzések sok embert eláztattak, napközben azonban - miután nagyjából felszáradt a talaj -, újabb sátrak jelentek meg. Az idomeni befogadótáborban 1500 ember számára van hely.

A nemzetközi vasúti forgalom napok óta szünetelt, kedd délután azonban egy romlandó árut szállító tehervonat átmehetett a határon. A hatóságok olyan gyorsan nyitották ki és csukták vissza a határkaput, hogy a migránsoknak nem volt idejük átszökni - mesélte a helyszíni tudósító az MTI-nek. A személyforgalom azonban továbbra sem indult meg. Van olyan bevándorló, aki több mint egy hete vár arra, hogy beléphessen Macedóniába.
Macedónia állítólag azért nem enged tovább egyetlen embert sem, mert Szerbia is korlátozta a migránsok belépését. A nyugat-balkáni országok a múlt héten 580-ra korlátozták a területükön naponta átengedett migránsok számát, ennél azonban a gyakorlatban jóval kevesebbet engednek be. A hivatalos adatok szerint Macedóniában ezren várnak arra, hogy beléphessenek Szerbiába, és Szerbiában is ezer migráns tartózkodik, aki egyelőre nem folytathatta útját Horvátország felé.
A helyszíni tudósító szerint a görög-macedón határ macedón oldalán is vannak olyanok, akik annak ellenére, hogy a kerítésen átjutottak, nem mehettek tovább.
Nem hivatalos információk szerint Szerbiába kedd éjszaka mindössze 190 ember érkezett, és további 600 olyan gazdasági bevándorló van, akit a horvát határtól szállítottak vissza. Őket a szerb hatóságok - a tervek szerint - amint lehet, visszaszállítják Macedóniába.

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep