Jelenlegi hely

Több mint tízezer migráns várakozik a görög-macedón határon

Forrás: 
MTI

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti:
Belgrád/Szkopje/Idomeni, 2016. március 2., szerda (MTI) -
Több mint tízezer migráns várakozik a görög-macedón határon, a helyszíni tudósítások szerint a bevándorlók egyre kétségbeesettebbek, egy nő fel akarta gyújtani magát, sokan a sínekre ültek.

Macedónia szerdán kétszer két órára megnyitotta a határát a migránsok előtt, a hatóságok éjfél és 2 óra, valamint 7 és 9 óra között összesen 170 szíriait és irakit engedtek át. Állítólag azért korlátozták ennyire az átengedhető bevándorlók számát, mert a balkáni migránsútvonal következő állomásának számító Szerbia sem enged be ennél több embert.
A migránsok kétségbeesését jól példázza, hogy egy középkorú nő szerdán megpróbálta felgyújtani magát Idomeniben. A media.mk szkopjei hírportál beszámolója szerint a láthatóan "súlyos pszichés állapotban" lévő nő idegösszeroppanást kapott, de a többi migránsnak sikerült megakadályoznia öngyilkossági kísérletét.
Az M1 aktuális csatorna helyszínen tartózkodó tudósítója arról számolt be, hogy sokan a sínekre ültek, akadályozva a nemzetközi vasútvonal működését.

A síneket viszont amúgy sem igazán használták az utóbbi napokban, a nemzetközi személyforgalom a múlt hét óta szünetel, kedd délután azonban egy romlandó árut szállító tehervonat átmehetett a határon. A hatóságok olyan gyorsan nyitották ki és csukták vissza a határkaput, hogy a migránsoknak nem volt idejük átszökni.
A helyszíni tudósító azt is elmondta, hogy sok olyan bevándorló van, akinek nincsenek rendben a papírjai, Görögországban ugyanis mindenkinek január elsejei születési időpontot írtak be, ez pedig nem egyezik valós adataikkal.
A macedón hatóságok egyelőre nem jelentették be, hogy a nap folyamán megnyitják-e ismét az idomeni átkelőt. Szkopje viszont kedden több száz rendőrt és katonát telepített a Görögországgal közös határra annak érdekében, hogy ne ismétlődhessen meg a hétfőihez hasonló eset, amikor mintegy 300 migráns áttörte a határon épített kerítést, és megpróbált erőszakkal Macedóniába jutni.

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep