Jelenlegi hely

Magyarittabé

Március 15. - Új Kossuth-szobrot avattak Magyarittabén az ellopott emlékmű helyén

Az új Kossuth-szobor, amelyet az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 168. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen avattak fel a bánsági Magyarittabén 2016. március 15-én. Tavaly erről a helyről lopták el feltehetőleg színesfémtolvajok a Kárpát-medence legdélebben felállított Kossuth-szobrát. MTI Fotó: Molnár Edvárd


Az új Kossuth-szobor, amelyet az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 168. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen avattak fel a bánsági Magyarittabén 2016. március 15-én. Tavaly erről a helyről lopták el feltehetőleg színesfémtolvajok a Kárpát-medence legdélebben felállított Kossuth-szobrát.
MTI Fotó: Molnár Edvárd


Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti:
Magyarittabé, 2016. március 15., kedd (MTI) -
Új Kossuth-szobrot avattak a nemzeti ünnepen a bánsági Magyarittabén azon a helyen, ahonnan tavaly ellopták a Kárpát-medence legdélebben felállított Kossuth-szobrát.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke beszédében hangsúlyozta: az 1848-as forradalom után Magyarországnak lett országgyűlése és kormánya, már nem Bécs döntötte el, hogy mit is tegyenek a magyarok, ez azt is jelentette, hogy hazává vált az ország és ez az üzenet ma is érvényes. Tehát "ne mondják meg Bécsből, ne mondják meg Brüsszelből, de Moszkvából vagy Washingtonból se, hogy milyen legyen a magyar élet" - hangsúlyozta a szoboravatón.
Hozzátette: ne külföldről döntsék le, hogy kivel kell a magyaroknak együtt élnie, kiket kell betelepíteni Magyarországra. Megint csak az a kérdés, hogy tudunk-e hazát teremteni, "mert a haza az jár, nemcsak nekünk, hanem azt szeretnénk, ha a migránsoknak is lenne hazája a saját szülőföldjükön és ezért hajlandóak vagyunk tenni. Szeretnénk, ha a Magyarország a magyaroké lehetne, ha a Vajdaság a vajdasági magyar embereké lehetne és ha Szerbia közös hazája lehetne a szerbeknek és a magyaroknak" - jelentette ki Németh Zsolt.
Kitért arra, hogy április 24-én Szerbiában előre hozott parlamenti választásokat tartanak, amikor a vajdasági magyarság összefogására lesz szükség ahhoz, hogy az erős magyar képviselet fennmaradjon. A határon túli magyaroknak vannak nagyon jó tapasztalatai ezzel kapcsolatban - fogalmazott a külügyi bizottság elnöke, példaként pedig a közelmúlt kárpátaljai választásait hozta fel, ahol az összefogásának köszönhetően soha nem tapasztalt sikert tudtak elérni a magyar pártok. Negatív példaként említette ugyanakkor a szlovákiai választásokat, ahol a magyar pártok széthúzása miatt az utóbbi 25 év leggyengébb magyar eredménye született meg.

Forrás: 
MTI

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep