Jelenlegi hely

Szijjártó: Montenegró csatlakozása hozzájárul a nyugat-balkáni térség stabilitásához

  • A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott csoportkép a NATO külügyminisztereinek brüsszeli tanácskozásán készült 2016. május 19-én. A külügyminiszterek aláírták Montenegró NATO-csatlakozásának jegyzőkönyvét. A második sorban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j3). MTI Fotó: KKM
    A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott csoportkép a NATO külügyminisztereinek brüsszeli tanácskozásán készült 2016. május 19-én. A külügyminiszterek aláírták Montenegró NATO-csatlakozásának jegyzőkönyvét. A második sorban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j3). MTI Fotó: KKM
Forrás: 
MTI

Bajnok Artúr, az MTI tudósítója jelenti: Brüsszel, 2016. május 19., csütörtök (MTI) - A NATO-külügyminiszterek csütörtöki brüsszeli tanácskozásán Montenegró szerződést ír alá a katonai szervezethez való csatlakozásról, ami nagyban hozzájárul a nyugat-balkáni térség stabilitásához - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ülést megelőzően.

Sajtótájékoztatóján a tárcavezető hangsúlyozta, az euroatlanti közösséget a hidegháború vége óta soha nem érte egyszerre annyi biztonsági fenyegetés és kihívás, mint jelenleg, és ezekre a legjobb választ a NATO bővítése jelenti.
A bezárkózás stratégiai hiba lenne, ugyanis "minél többen vagyunk, annál erősebbek vagyunk" - hangsúlyozta Szijjártó, aki szerint az észak-atlanti szövetségnek biztosítania kell a tagsági perspektívát azon országok számára, amelyek "osztják az értékeinket, és szeretnének a közösségünk tagjai lenni".
Kijelentette, hogy Macedónia és Grúzia is megérdemli a tagsági perspektívát, ezért Magyarország szorgalmazza, hogy a NATO varsói csúcstalálkozóján fogadják el a csatlakozás "előszobájának" tartott tagsági akciótervet mindkét ország számára. Hozzátette ugyanakkor, hogy a NATO-n belül ennek az álláspontnak jelenleg nem látszik a többsége.

A montenegrói NATO-csatlakozás ellen tiltakozó orosz reakciók kapcsán Szijjártó Péter kiemelte, hogy ez nem konfrontatív lépés Oroszországgal szemben, a régió stabilitása Moszkvának is érdekében áll, márpedig a csatlakozás ellenállóbbá teszi a "politikailag, gazdaságilag és az iszlám radikalizmus szempontjából is rendkívül sebezhető térséget".
A csütörtöki tanácskozáson a délről érkező kihívásokat is megvitatják a NATO-országok külügyminiszterei. Ezek kapcsán Szijjártó Péter kifejtette, Magyarország nyitott rá, hogy megvitassák annak a lehetőségét, hogy valamilyen módon a katonai szervezet is bekapcsolódjon az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni nemzetközi koalíció munkájába.
A külügyminiszter arról számolt be, hogy jelenleg 126 magyar katona szolgál Irak kurdisztáni régiójában, a számukat azonban 150-re emeli a kormány az év végéig. Hozzátette, az idei év második felében megkezdődik Magyarországon a jordániai, iraki és kurd katonák kiképzési programja, ami ugyancsak hozzájárul a déli fenyegetés mérsékléséhez.
Szijjártó Péter emellett elmondta, a NATO kollektív védelmi képességének növelése érdekében a kormány úgy döntött, hogy kiterjeszti az elvileg 2022-ig tartó programot és vállalja, hogy 2026-ig minden évben a bruttó hazai termék (GDP) 0,1 százalékával emeli védelmi kiadásait.
A montenegrói csatlakozási jegyzőkönyvet még a 28 jelenlegi tagállamnak is ratifikálnia kell, ami szakértők szerint egy-másfél évet vehet igénybe. A katonai szövetséghez legutóbb a 600 ezer lakosú Montenegróval szomszédos Albánia és Horvátország csatlakozott 2009-ben.

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep