Jelenlegi hely

Számos csalásra derült fény már a listaállítások során

Forrás: 
MTI

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti:
Belgrád, 2016. április 12., kedd (MTI) -
A szerbiai előre hozott parlamenti választásokat ugyan csak április 24-én tartják, ám már eddig is számos csalásra derült fény, a leggyakrabban az induláshoz szükséges 10 ezer támogatói aláírás hamisításáról volt szó - közölte az országos választási bizottság kedden.

Dejan Djurdjevic, az országos választási bizottság elnöke néhány napja is reagált már a csalásokra, akkor úgy fogalmazott: a bizottság munkája szinte már egy ügyészségével ér fel. A választási bizottság elnöke arra utalt, hogy több csalási kísérletet is felderítettek az utóbbi napokban, és így vizsgálat indult egyes pártok ellen.
Az Egységes Orosz Párt a szabácsi (Sabac) bíróság pecsétjét hamisította meg, és így mintegy ötezer aláírást "hitelesített". A rendőrségi vizsgálat után kiderült, hogy a pecsét lenyomatát fénymásolták. A párt visszavonta választási listáját. Ugyanilyen hamisítványokat találtak a Republikánus Párt esetében is, ott azonban "csak" körülbelül 900 aláírásról volt szó. A párt ezen kívül kisebbségi magyar pártként kísérelte meg elkerülni az öt százalékos bejutási küszöböt, ezt azonban a választási bizottság elvetette.
A támogatói aláírásokat érvényesítő pecsét hamissága miatt a választási bizottság elvetette a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének (VMDK) és a Horvátok Demokratikus Közösségének (HDK) közös listáját is.

Dejan Djurdjevic felhívta a figyelmet arra, hogy a választási bizottság 2004 óta először szembesül azzal, hogy egy párt hamisított támogatói aláírásokat ad át. "Láttunk olyat, hogy valaki nem írt alá, láttunk rendezetlen dokumentumokat, hogy régi állampolgársági igazolást adtak át, de olyat, hogy tömegesen pecsétet nyomtassanak, olyat még nem" - fogalmazott a választási bizottság elnöke.
Kedden az elnök úgy fogalmazott: a VMDK-HDK lista esetében az a "tragikomikus helyzet" állt elő, hogy 1611 aláírást olyan pecséttel hitelesítettek, amelyet már nem is használ az illetékes bíróság, illetve az említett aláírások hitelesítését nem is azon a bíróságon végezték el, ahonnan a pecsét származik.
A hamisítások miatt a választási bizottság követelni fogja, hogy derítsék ki, "ki volt az, aki ebben a választási folyamatban megkeserítette az életét" - fogalmazott Dejan Djurdjevic. Hozzátette: minden esetről tájékoztatták a rendőrséget és az ügyészséget.

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep