Jelenlegi hely

Šešelj 14 millió eurós kártérítést követel

  • vojislav seselj Beta (Milan Obradović)
    vojislav seselj Beta (Milan Obradović)

Belgrád - Vojislav Šešelj, a Szerb Radikális Párt elnöke ma sajtóértekezleten reagált a hágai Nemzetközi Törvényszék ítéletére. Mint mondta, jogilag ez volt az egyetlen lehetséges ítélet. Hágába utazása előtt tudta, hogy semmit sem képesek rábizonyítani, és nem érdeklik a zágrábi meg a szarajevói reagálások - tette hozzá.

Šešelj megerősítette, hogy 2012-ben benyújtotta 12 millió eurós kártérítési követelését, amelyet most várhatóan 2 millióval megtold. A pénz egy részét a haladó pártnak adja, másik részét pedig humanitárius célokra fordítja majd. Szerbiát nem fogja perelni – mondta.

Zágráb és Szarajevó értetlenül áll az ítélet előtt

Tihomir Orešković horvát kormányfő szégyenteljesnek tartja az ítéletet. Szerinte ez a hágai törvényszék vereségét jelenti.

Úgy fogalmazott: mindenki tudja, hogy Šešelj mennyi rosszat tett, nem tanúsított megbánást, és felgyújtotta a horvát meg az uniós lobogót.

A zágrábi sajtó szerint Orešković azért látogatott ma Vukovárba, mert azt remélte, hogy Šešeljt bűnösnek nyilvánítják. Egy kérdésre válaszolva a kormányfő megismételte álláspontját, hogy Szerbiának teljesítenie kell minden uniós csatlakozási föltételt.

Denis Zvizdić, a bosznia-hercegovinai minisztertanács elnöklője nem érti, hogyan hozhatott felmentő ítéletet a bíróság. Szerinte bizonyítottan olyan emberről van szó, aki részt vett a Bosznia elleni agresszióban.

Az államfőt nem érdekli az ítélet

Tomislav Nikolić államfő, Šešelj egykori pártbéli helyettese kijelentette, hogy nem érdekli a Šešelj-ítélet. Szerinte a szerbeket annak alapján értékelik, hogy elítéli-e őket a hágai bíróság vagy sem.

Šešelj jogi képviselőjét meglepte a felmentő ítélet

Saša Obradović, Szerbia jogi képviselője nem számított a felmentő ítéletre, mert végigkísérte a tárgyalást. Ugyanakkor rámutat arra, hogy az indoklás ugyanazokat az argumentumokat sorakoztatta föl, amelyekre Belgrád hivatkozott a Horvátország elleni viszontvád során. Szinte biztos abban, hogy a hágai ügyészség fellebbez.

Aleksandar Vučić miniszterelnök a holnapi kormányülés után beszél a Karadžić- és a Šešelj-ítéletről, Szerbia jövőjéről meg a regionális helyzetről.

Čanak: Megdöbbentő

Nenad Čanakot, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga vezetőjét megdöbbentette a felmentő ítélet. Úgy vélekedik, hogy a kilencvenes évek minden elüldözöttje és kárvallottja megérdemli az igazságos elégtételt.

Dodik: Megalapozatlan politikai eljárás volt

Milorad Dodikot, a boszniai Szerb Köztársaság elnökét nem lepte meg az indoklás tartalma. Szerinte bebizonyosodott, hogy megalapozatlan politikai eljárást indított Šešelj ellen az ügyészség, és hogy értelmetlen az ilyen nemzetközi igazságszolgáltatás.

Elég volt: Nem feledjük a rozsdás kanalakat!

Vojislav Šešelj, az újabb kori szerb történelem legsötétebb időszakának képviselője marad – közölte az Elég volt Mozgalom.

A felmentő ítélet sem feledteti az emberekkel a rozsdás kanál jelképezte retorikát, a civilizált társadalom alapértékeinek aláásását, a hadi nyerészkedést, a sajtószabadság elfojtását – hangzik a közlemény, amely hozzáteszi: Šešeljt minden tisztességes ember szerint felelősség terheli ezért.

Cimkék: 
SzerbiaJog

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep