Jelenlegi hely

Peking fenyegetőnek tartja az amerikai-Fülöp-szigeteki közös járőrözéseket

Forrás: 
MTI

Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti: Peking, 2016. április 15., péntek (MTI) - Peking határozott tiltakozását fejezte ki az amerikai védelmi miniszter Manilában tett bejelentése miatt, amely szerint az Egyesült Államok rendszeressé teszi közös járőrözéseit a Fülöp-szigetekkel a Dél-kínai-tengeren, és növeli katonai szerepét a térségben.

A kínai külügyminisztérium úgy látja, hogy Kína területi szuverenitását és biztonságát veszélyeztető lépésekről van szó, miközben az Egyesült Államok és térségbeli szövetségesei Kínát vádolják agresszív fellépéssel, mesterségesen feltöltött zátonyok, szigetek militarizálásával.
Sajtójelentésekből kiderült, hogy az első amerikai-Fülöp-szigeteki közös járőrözést márciusban hajtották végre, a rákövetkezőt április hónapban.
Az Egyesült Államok azon szándékát, hogy megnöveli katonai jelenlétét a régióban, örömmel fogadták Manilában, mivel ettől egyrészt azt remélik, hogy ez elrettentő hatással lesz Kínára, amellyel területi vitában állnak, másrészt amerikai közreműködéssel, kiképzéssel az ország katonai erejét is sikerül magasabb szintre emelniük.

Ashton Carter védelmi miniszter - aki a két ország közös hadgyakorlatának végére érkezett a Fülöp-szigetekre - közölte, hogy mintegy 300 katona, köztük a légierő különleges alakulatai a harci gépekkel és helikopterekkel egyelőre a hónap végéig maradnak a délkelet-ázsiai országban, de a jövőben folyamatosan váltják majd őket.
Az Egyesült Államok ugyan már bezárta korábbi állandó támaszpontjait az országban, de a legújabb megállapodások keretében amerikai katonák öt bázist vehetnek birtokba.
A Pentagon a múlt héten azt is bejelentette, hogy 40 millió dollárt (11 milliárd forintot) biztosít Manila számára katonai célú fejlesztésekre, hírszerzői információk megosztását szolgáló technikai berendezésekre, valamint felderítő tevékenységre és tengeri járőrözésekre.
Carter azt is közölte, hogy a segély révén fejlettebb információs hálózatot építenek ki a titkos kommunikáció érdekében, a járőrhajók érzékelőket kapnak, továbbá egy pilóta nélküli felderítő léghajóval is bővül a Fülöp-szigeteki légierő.
Kína a fejleményeket fenyegetőnek tartja, és most kifejezésre juttatta, szeretné, ha az effajta katonai együttműködések nem irányulnának harmadik ország ellen, még kevésbé jelentenének támogatást azon országok számára, amelyek megkérdőjelezik Kína szuverenitását egyes tengeri területek felett. Ezzel ugyanis - fogalmaztak - fokoznák a regionális konfliktusokat és aláásnák a térségi békét és stabilitást.

Cimkék: 
KínaKülföld

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep