Jelenlegi hely

Peking felszólította Washingtont, ne avatkozzon bele a dél-kínai-tengeri vitába

Forrás: 
MTI

Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti: Peking, 2016. július 7., csütörtök (MTI) - Peking figyelmeztette Washingtont, hogy ne avatkozzon bele a szuverenitást érintő dél-kínai-tengeri vitás területi kérdésekbe - derült ki a Vang Ji kínai külügyminiszter és amerikai kollégája, John Kerry közötti telefonbeszélgetésről megjelent csütörtöki kínai híradásokból.

Vang a Hszinhua kínai hírügynökség szerint emlékeztette Kerryt az Egyesült Államoknak arra az ígéretére, hogy nem foglal állást a szuverenitással összefüggő vitás kérdésekben, egyúttal óvatosságra intette Washingtont.
A kínai diplomácia vezetője ismételten kijelentette, hogy kormánya nem fogja elfogadni a hágai székhelyű Állandó Választottbíróság (PCA) jövő hét elején nyilvánosságra kerülő döntését a Fülöp-szigetek által benyújtott keresettel kapcsolatban. A külügyminiszter "komédiának" nevezte az eljárást, amelynek szerinte véget kell vetni.
Mint fogalmazott, a döntéstől függetlenül Kína "határozottan meg fogja védeni törvényes tengeri jogait és szuverenitását saját területe felett".
Manila beadványát az ENSZ Tengerjogi Egyezményére (UNCLOS) hivatkozva fogalmazta meg és a nemzetközi előrejelzések szerint több kérdésben pozitív válaszra számíthat.

Az Egyesült Államok, amely nem ratifikálta az UNCLOS-t, különböző csatornákon többször is kifejezésre juttatta, hogy nincs ínyére Peking határozott fellépése a térségben, és egyrészt azt hangoztatja, hogy ragaszkodik a szabad hajózhatóság nemzetközi jogához, másrészt biztosította szövetségeseit, köztük Manilát, hogy adott esetben nem hagyja őket magukra.
A washingtoni külügyminisztérium megerősítette a hírt Kerry és Vang beszélgetéséről, de Gabrielle Price szóvivő elhárította, hogy részleteket közöljön a "diplomáciai magánbeszélgetésről".
Csütörtöki hírek szerint amerikai hadihajók fokozták járőrözéseiket olyan vitatott területek mentén, amelyek jelenleg kínai fennhatóság alatt állnak. Három romboló hajózik a Spratly/Nansa-szigetcsoport térségében és a Fülöp-szigetekhez közeli Scarborough zátony közelében, amelyet kínaiul Huangjan-szigetnek neveznek. A USS Ronald Reagan repülőgép-hordozó és köteléke a múlt héttől ugyancsak a Dél-kínai-tengeren van mozgásban.
A Spratly-szigetek közül jelenleg Vietnam 29 szigetet, sziklazátonyt és homokpadot felügyel, Tajvan egyet, a legnagyobbat. Malajzia 3 szigetet birtokol, míg a Fülöp-szigetek, amely a szigetcsoport nagyobb részére igényt tart, eddig 8-at foglalt el. Brunei egy viszonylag kis területet tart a sajátjának, de azt nem vette birtokba. Kína 7 zátonyon, szigeten van jelen.
Peking történelmi alapon igyekszik a területek feletti rendelkezésre jogot formálni. Azt állítja, hogy az 1970-es években "néhány ország" törvénytelenül foglalt el több tucat zátonyt, illetve szigetet, s emiatt keletkeztek a területi viták.

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep