Jelenlegi hely

Merkel: ismét felszökhet az EU-ba belépő menekültek száma

Forrás: 
MTI

Berlin, 2015. december 1., kedd (MTI) - Angela Merkel német kancellár szerint a Szíria térségében működő menekülttáborok súlyos alulfinanszírozottsága miatt ismét magasra szökhet az Európai Unió felé elinduló menekültek száma.

Angela Merkel kedden Berlinben John Key új-zélandi miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után sajtótájékoztatón elfogadhatatlannak nevezte, hogy az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) megígért támogatások csaknem 50 százaléka nem érkezett meg a menekülteket ellátó nemzetközi szervezethez.

A pénzhiány miatt ismét "nagyon sok ember" kelhet útra az EU felé - figyelmeztetett a német kancellár.
A Németországba érkező menedékkérők száma viszont egyelőre csökken. A határellenőrzésért felelős szövetségi rendőrség hétfőn 3725 illegális határátlépést regisztrált, ez több mint 40 százalékos visszaesés az egy héttel korábbi 6718-hoz képest.
A szövetségi rendőrség kimutatása a Németországba jogcím nélkül belépő emberek számára vonatkozik. Ők nem mind helyben kívánnak menedékjogi kérelmet benyújtani, vannak köztük, akik csak átutaznak az országon, például Svédország felé.
A Németországban maradni szándékozó emberek számát a menedékkérők regisztrálását és tartományok közötti elosztását szolgáló EASY (Erstverteilung von Asylbegehrenden, azaz menedékkérők elsődleges elosztása) nevű nyilvántartási rendszer mutatja meg. Ebben kedden kiszivárgott adatok szerint az év elejétől november 29-ig mintegy 953 ezer ember adatait rögzítették. A menedékkérők száma így november végén már bő 150 ezerrel meghaladta a kormány egész évre szóló előrejelzésében szereplő 800 ezret.
Németországban drámaian fölerősödött a menekülthullám a Magyarországról induló menedékkérők beengedéséről szeptember 5-ére virradóra hozott döntés óta, az időközben eltelt szűk negyedévben több mint 500 ezer menedékkérő érkezett az országba. Ekkora tömeg érkezésére még nem volt példa a modern menekültügy 1953-ban kezdődött németországi történetében.
A kormány egy sor intézkedéssel igyekszik kezelni a helyzetet, de az újabb menekültügyi csomag Angela Merkel keddi tájékoztatása szerint késik. A kancellár az új-zélandi kormányfővel tartott megbeszélés utáni sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva elmondta, hogy az új reformcsomag az eredeti tervekkel ellentétben nem lép életbe 2016. január 1-jén, mert még nem ért véget a koalíciós pártok egyeztetése a tervezett jogszabályokról.
A reformok a kormánypártok - a jobbközép CDU/CSU pártszövetség és a szociáldemokrata párt (SPD) - vezetőinek november elején kötött megállapodásán alapulnak. A megállapodás legfőbb eleme, hogy különleges befogadóállomásokat alakítanak ki, amelyekben csak a biztonságos országokból származó menedékkérőket helyezik el. Ügyükben az úgynevezett repülőtéri eljárás mintájára járnak el, ami azt jelenti, hogy a menedékjogi kérelmet egy hét alatt kell elbírálni, a döntés elleni jogorvoslatra pedig legfeljebb további két hét áll rendelkezésre.
További fontos elem, hogy két évre felfüggesztik a családegyesítés lehetőségét az oltalmazottak, vagyis azon menedékkérők esetében, akik ugyan nem jogosultak menekültstátusra, de Németországban maradhatnak valamilyen ok miatt, például azért, mert hazájukban halálbüntetés fenyegetné őket. Sajtóértesülések szerint elsősorban ezzel kapcsolatban van vita a koalícióban. Az SPD igyekszik kivonni a rendelkezés hatálya alól a kiskorú, beteg vagy más ok miatt veszélyeztetett oltalmazottakat, a CDU/CSU pedig ezt ellenzi
Az SPD továbbá sürgeti, hogy az új reformcsomaggal együtt ültessenek át a német jogrendbe két uniós irányelvet, amelyek a különösen veszélyeztetett menekültek elhelyezésének és egészségügyi ellátásának javításáról szólnak. A koalíciós társ ezt ellenzi, arra hivatkozva, hogy a menekülteknek kedvező irányelvek átültetése ellentétes az új menekültügyi csomag fő "üzenetével", a menekültek számának csökkentésére irányuló szándékkal.

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep