Jelenlegi hely

Merkel: a német hatóságok visszaküldik a jobb élet reményében érkező afgánokat

  • By World Economic Forum [CC BY-SA 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons
    By World Economic Forum [CC BY-SA 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons
Forrás: 
MTI

Berlin, 2015. december 2., szerda (MTI) - A német hatóságok visszaküldik a jobb élet reményében Németországba érkező afgán menedékkérőket - jelentette ki Angela Merkel német kancellár szerdán Berlinben.

Asraf Gáni afgán államfővel folytatott megbeszélése után, közös sajtótájékoztatójukon a kancellár hangsúlyozta, hogy Németország eleget tesz humanitárius kötelezettségeinek, így befogadja mindazokat az afgánokat, akik veszélybe kerültek, mert az ázsiai országban szolgáló külföldi csapatoknak, például német egységeknek dolgoztak.
Akik viszont "egy jobb élet reményében jönnek", nem kaphatnak menedékjogot vagy tartózkodási jogot, és őket "vissza kell küldenünk Afganisztánba" - mondta Angela Merkel.

Hozzátette, hogy a "35 millió otthon lévő afgánra kell gondolni, és fejleszteni kell az országot".
Az afgán elnök és a német kancellár bejelentette, hogy az afgán biztonsági erők képzését kiterjesztik az embercsempészet és az útlevél-hamisítás elleni küzdelemre, és a két ország hatóságai közösen igyekeznek visszaszorítani az Afganisztánból az EU-ba irányuló illegális bevándorlást.
Az otthonuk elhagyására kényszerülő afgánoknak hazájuk határain belül kell lehetőséget teremteni, biztonságos övezeteket kell kialakítani számukra - mondta Angela Merkel.
A német-afgán együttműködés összehangolása céljából a két kormányzat képviselői rendszeresen egyeztetnek majd videókonferenciák révén - tette hozzá. Kiemelte, hogy Berlin és Kabul kapcsolata igen intenzív lesz a következő időszakban.
Az afganisztáni kivonulás leállításáról szóló keddi NATO-külügyminiszteri döntésről szólva hangsúlyozta, hogy Németország nem csupán felfüggeszti katonái kivonását, hanem 2016-ban 850-ről 980-ra emeli a német hadsereg (Bundeswehr) kontingensének maximális létszámát.
A biztonság mellett az életkilátások javítására is szükség van, hogy az afgánok fiatal nemzedéke a hazájában találhassa meg a számítását, ezért minél több térségben, így a belső menekülteknek kialakítandó övezetekben is lakhatási-, tanulási, képzési és munkalehetőségeket kell teremteni. Németország ebben is kész az együttműködésre, az eddiginél is több fejlesztési programot tervez Afganisztánban - mondta a kancellár, hozzátéve, hogy kormánya nemzetközi gazdasági és fejlesztési együttműködésért felelős minisztere külön tárgyal az afgán államfővel az új közös programokról.
Asraf Gáni a tájékoztatón elmondta, hogy a kabuli vezetés betartja az elutasított menedékkérők visszafogadására vonatkozó kötelezettségét. Hangsúlyozta, hogy vissza kell szorítani az embercsempészetet. A csempészek fejenként 20-25 ezer dollárt sajtolnak ki az Európába eljutni akaró afgánoktól, akik így sokszor a család teljes vagyonát az életveszélyes útra fordítják - fejtette ki az afgán államfő. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy az illegális migráció elleni küzdelem mellett szélesíteni szükséges a legális bevándorlás lehetőségét is.
A kabuli német nagykövetség által indított felvilágosító, ismeretterjesztő kampányra utalva hangsúlyozta: fontos, hogy az afgánok "reális képest" alkossanak Németországról, és tudomásul vegyék, hogy Németországban "nincsenek arannyal kikövezve az utcák".
Asraf Gáni kiemelte, hogy az afgánok a sokhelyütt rossz biztonsági helyzet és a szegénység miatt fordítanak hátat hazájuknak. A kormánynak ezen a két területen van szüksége támogatásra partnereitől. Harcolni azonban már nem kell a német katonáknak sem, mert az afgán erők a kiképzésben nyújtott segítség révén képesek a biztonsági feladatok ellátására.
Németországban jelenleg a szíriaiak után az afgánok alkotják a menedékkérők második legnagyobb csoportját. A legutóbbi, októberi adatok szerint egy hónap alatt 31051 afgán menedékkérőt regisztráltak.

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep