Jelenlegi hely

Eltávolították a vallási jelképeket az egyik legkorábbi vajdasági építészeti emlék mellől

Forrás: 
MTI

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti:
Belgrád, 2015. október 29., csütörtök (MTI) -
Óriási felháborodást okozott a vajdasági magyar sajtóban a hír, miszerint eltávolították a kereszteket és a kopjafákat az aracsi pusztatemplom, az egyik legkorábbi vajdasági építészeti emlék mellől. A lépés háttere nem tisztázott.

A 13. században épült, majd a török hódítás alatt megrongált román stílusú aracsi romtemplom az egyik legkorábbi építészeti emlék a Vajdaságban, kiemelt jelentőségű műemléknek számít a vajdasági magyarság, de Szerbia számára is. A templom a délvidéki magyarság jelképévé, kultikus emlékhelyévé vált az utóbbi 25 évben.
A Magyar Szó című újvidéki napilap csütörtökön azt írta, hogy "egyes információk szerint" a vajdasági tartományi műemlékvédelmi intézet munkatársai távolították el a "tájidegennek" nevezett kopjafákat és fakereszteket, valamint a haranglábat. A lap azt is közölte, hogy az eltávolított elemeket "gyakorlatilag a szemétbe dobták", egy konténer mellett helyezték el.

Filmforgatás miatt távolították el a kereszteket - mondta a Vajdasági RTV-nek Svetlana Bakic, a tartományi műemlékvédelmi intézet igazgatóhelyettese. Hozzátette: az Álom hava című film magyar-szerb koprodukcióban készül, és a film készítői azt kérték, hogy ideiglenesen távolítsák el a helyszínről az alkotásba nem illő elemeket. Kiemelte ugyanakkor, hogy a forgatást követően a szimbólumokat visszaállítják.
Az Álom hava című történelmi tévéfilm forgatása 2009 óta, jelentős megszakításokkal zajlik, közben a koncepció is megváltozott, helyszíne azonban a törökdúlások által szinte teljesen elnéptelenedett Délvidék maradt. A produkció forgatókönyvírója és rendezője a magyarkanizsai Bicskei Zoltán, aki az MTI tudósítójának elmondta, a forgatás még nem kezdődött el, a felvételeket a jövő héten kezdik el. Azt nem erősítette meg, de nem is cáfolta, hogy a kereszteket és kopjafákat az ő kérésére távolították volna el.
Ózer Ágnes, a Vajdasági Múzeum igazgatója szerdán az Újvidéki Rádióban felhívta a figyelmet arra, hogy az aracsi pusztatemplom és területe a tartományi műemlékvédelmi intézet fennhatósága alá tartozik. Korábban folytak tárgyalások arról, hogy a romtemplom környékét rendezik majd - tette hozzá. Szerinte bárki is távolította el a kereszteket, azzal követte el a legnagyobb hibát, hogy nem tájékoztatta a közvéleményt, így találgatásokra adott okot.
Nem hivatalos információk szerint a keresztek, a kopjafák és a harangláb eleve törvénytelen módon kerültek a romtemplom mellé, egyrészt azért, mert közvetlenül műemlék mellé semmit sem lehet építeni vagy állítani, másrészt pedig senki nem kért engedélyt arra, hogy ott bármit is elhelyezzen. A most eltávolított elemek több mint tíz éve álltak ott.

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep