Jelenlegi hely

Korhecz: Ha a Magyar Mozgalom párttá alakul, én nem leszek tagja

  • Korhecz Tamás, az MM társelnöke a Vajdasági Televízió hétfő esti Fókuszban című műsorának vendégeként
    Korhecz Tamás, az MM társelnöke a Vajdasági Televízió hétfő esti Fókuszban című műsorának vendégeként

A Magyar Mozgalom egyelőre nem készülődik a választásokra, de amennyiben úgy ítélik meg, hogy céljaikat csak a megméretés révén tudják megvalósítani, a választásokon való részvétel mellett fognak dönteni – jelentette ki Korhecz Tamás, az MM társelnöke a Vajdasági Televízió hétfő esti Fókuszban című műsorának vendégeként. A Magyar Nemzeti Tanács korábbi elnöke beszélt még a Vajdasági Magyar Szövetséghez fűződő viszonyáról, a szakértelem és a konszenzusteremtés fontosságáról, valamint az MM kapcsán szárnyra kapott spekulációkról.

Korhecz szerint egy nemzeti minimum megteremtésére van szükség, hogy orvosolni lehessen a vajdasági magyarság legégetőbb problémáit: az elvándorlást, a lesújtó demográfiai mutatókat és a versenyképesség hiányát.

„Mi nemzeti ügyekben azt valljuk, hogy a konszenzusteremtés prioritás. A lehető legszélesebb egységet kell megteremteni az alapvető nemzeti kérdéseinkben, csak akkor tudjuk egy irányba tolni a szekeret. Ezek pedig az autonómiához való viszony, a szülőföldön való megmaradás stratégiája, a demográfiai problémák, a gyermekek születési számának a növelése és a versenyképes oktatási rendszerünk” – mondta Korhecz.

"Az MM nem a DP játékszere"
A szerb sajtóban megjelent értesüléseket, melyek szerint a Magyar Mozgalmat azért hozták létre, hogy gyengítsék a VMSZ-t és ezáltal a Szerb Haladó Pártot, illetve erősítsék a Demokrata Pártot, Korhecz spekulációknak nevezte.

„Szerbiában divatosak az összeesküvés-elméletek. A Magyar Mozgalom senkinek nem a játékszere, végképp nem a Demokrata Párté. Ezt az elkövetkező időszak is igazolni fogja. Nem célunk a VMSZ gyengítése és lerombolása, nekünk az a célunk, hogy a vajdasági magyarság politikai érdekérvényesítő ereje és képviselete legalább ilyen erős maradjon a következő választások után is, mint amilyen most” – szögezte le Korhecz Tamás.

Ez utóbbi kapcsán megemlítette, hogy az MNT a közelmúltban úgy fogadta el az oktatásfejlesztési stratégiát, hogy az előzőleg nem volt közvitán, és a stratégiát nem konszenzussal hozták meg, mint a korábbi hasonló dokumentumokat, ugyanis hét MNT-tag nem szavazott rá.

„Az ilyen alapvető célok meghatározásánál rengeteg energiát kell fektetni arra, hogy ne leszavazzunk valakit. Tehát nem az a fontos, hogy meglegyen az 50 plusz egy szavazat, hanem az a fontos, hogy a lehető legszélesebb konszenzus alakuljon ki az összes kis párttal, az értelmiséggel, a civil szervezetekkel” – emelte ki többek között Korhecz Tamás.

A Magyar Mozgalom szerint ezt a konszenzust párbeszéd útján lehet megteremteni, ám a VMSZ elnökének nyilatkozataiból úgy tűnik, hogy egyelőre elzárkózik a párbeszédtől, de – mint Korhecz fogalmazott – ő lesz „az utolsó, aki feladja a reményt”, hogy létrejön az MM és a VMSZ közötti párbeszéd.

Arra a kérdésre, hogy mitől függ az MM párttá alakulása a választások előtt, Korhecz azt válaszolta, hogy az MM párttá biztosan nem fog alakulni, de ha a többség mégis úgy dönt, ő nem lesz annak a pártnak a tagja.

A fél órás interjú megtalálható az RTV médiatárában.

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep