Jelenlegi hely

Ismét Pásztor Istvánt választotta elnökének a vajdasági tartományi parlament

Forrás: 
MTI

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti: Belgrád/Újvidék, 2016. június 2., csütörtök (MTI) - Megalakult az új összetételű vajdasági tartományi parlament csütörtökön Újvidéken, házelnöknek ismét Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökét választották.

Pásztor István második mandátumát kezdi meg a tartományi parlament élén. Korábban nem volt példa arra, hogy ugyanazt a személyt kétszer válasszák meg erre a funkcióra. A jelölést azzal indokolták a felterjesztők, hogy Pásztor István politikai pályafutása során számos alkalommal bizonyította rátermettségét és elhivatottságát, és az előző ciklus során is kiemelkedően vezette a vajdasági parlamentet.
A politikus kinevezését végül 91-en támogatták és 14-en ellenezték, ellene szavazott többek között az eddigi koalíciós partner, a Demokrata Párt (DS), valamint a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) és a Horvátok Demokratikus Közössége (HDK) koalíciójának két képviselője is, mert szerintük Pásztor az utóbbi hónapokban többször is megsértette a vajdasági magyarság egy részét.
Pásztor István felszólalásában megtiszteltetésnek nevezte, hogy másodszor is házelnöknek választották, ugyanakkor kiemelte, hogy ez egyben felelősséggel is jár. Mint mondta, a parlament elnökét a tudás és a lelkiismeret ereje segíti, ez a kettő pedig kiegészíti egymást.
Az új házelnök javaslatára a vajdasági parlamentnek hét alelnöke lett, mindegyik képviselőcsoport egy embert delegálhatott.

Az április 24-i tartományi választásokon a legtöbb szavazatot a korábban ellenzékben lévő jobbközép Szerb Haladó Párt (SNS) szerezte meg, így a 120 fős vajdasági törvényhozásban 63 mandátumot tudhat magáénak. A VMSZ-nek hat képviselője van, a tervek szerint az új tartományi kormányt ez a két párt vezeti majd. A tartományi képviselőházba összesen 9 párt, illetve koalíció jutott be. A SNS 63 és a VMSZ 6 képviselője mellett 12 mandátuma van a Szerbiai Szocialista Pártnak (SPS), a DS-nek, valamint az ultranacionalista Szerb Radikális Pártnak (SRS) 10-10, a korábban kormányzó Vajdasági Szociáldemokrata Ligának 9, a nemrég alakult Elég volt mozgalomnak 7, a VMDK-HDK koalíciójának 2, és a Zöld Párt nevű szlovák kisebbségi pártnak 1 képviselője ülhetett be az újvidéki parlamentbe.
Várhatóan két héten belül a vajdasági tartományi kormány is megalakul, és kiderül, hogy az SNS-en és a VMSZ-en kívül lesznek-e más tagjai is. A tartományi kormány miniszterelnöke sajtóinformációk szerint Igor Mirovic, az SNS politikusa lesz.

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep