Jelenlegi hely

Horvát kormányválság - Egyre mélyül a szakadék a két kormányzó párt között

Forrás: 
MTI

Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti: Zágráb, 2016. május 30., hétfő (MTI) - A horvát kormánykoalíció nagyobbik pártja, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) folytatná a kormányzást - de már Bozo Petrov, a koalíció kisebbik pártjának, a Hídnak az elnöke nélkül - akkor is, ha a parlament megvonná a bizalmat Tomislav Karamarko HDZ-s első miniszterelnök-helyettestől.

Erről maga Karamarko - aki egyúttal a HDZ elnöke - nyilatkozott a Jutarnji List című horvát napilap hétfői számában. Hangsúlyozta, hogy a Híd mint politikai opció (azaz lehetséges koalíciós társ) ellen nincs kifogása, csupán a párt egyes tagjai ellen.
Úgy vélte, hogy a kormányon belüli eddigi együttműködés megmutatta: a Híd tapasztalatlansága és felkészületlensége miatt akadályozott minden olyan elképzelést, amely előre vitte volna Horvátországot.
"Megértéssel voltunk irányukban, és kompromisszumokat is kötöttünk" - hangsúlyozta - "de ami sok, az sok".

Bozo Petrov a Vecernji List című horvát napilapban hétfőn közölt interjújában kijelentette: azzal, hogy a Híd kormánytagjai pénteken megvonták a bizalmat Karamarkótól, 20 év után megmutatták, hogy "a politika nem kereskedelem", s a politikában létezik tisztesség és becsület.
Kijelentette: nem zsarolják és nem is adtak ultimátumot a HDZ-nek. Szerintük azonban eljött az idő arra, hogy megmutassák, milyennek kellene lennie a közéleti tevékenységnek. A Híd azt kérte a HDZ-től, hogy Karamarko helyett mást jelöljön első miniszterelnök-helyettesnek, Karamarkótól pedig azt, hogy önként mondjon le.
"Amennyiben a HDZ képes feláldozni a kormányt és az egész ország stabilitását egy emberért, akkor tegye" - fogalmazott Petrov.
Petrov utalt arra, hogy amennyiben nem sikerül megvonni a bizalmat Karamarkótól, a Híd nemzeti tanácsa dönt majd arról, hogy kilépnek-e a koalícióból, de szerinte nem kétséges a döntés kimenetele.
A vezető horvát ellenzéki párt, a Szociáldemokrata Párt (SDP) nemrég azért nyújtott be bizalmatlansági indítványt Karamarko ellen, mert felesége üzleti kapcsolatban állt egy olyan céggel, amely a magyar Mol olaj- és gázipari vállalatnak lobbizott. A Híd úgy véli, hogy Karamarko miniszterelnök-helyettesként emiatt nem tud objektív és pártatlan döntéseket hozni Horvátország érdekében.
A Híd kormánytagjai pénteken megvonták a bizalmat Tomislav Karamarkótól, ám a HDZ 14 minisztere és maga a miniszterelnök is kiálltak mellette. Amennyiben a kormány elfogadta volna Karamarko leváltását, az a miniszterelnök-helyettes azonnali távozását vonta volna maga után. A kezdeményezésről legkésőbb június 18-ig szavaznia kell a nemzetgyűlésnek is. Ha a Híd 15 képviselője közül csak 5 a miniszterelnök-helyettes ellen szavaz, ez elegendő lesz ahhoz, hogy a 151 fős parlament 76 szavazattal visszahívhassa Karamarkót tisztségéből.
A Tomislav Karamarko ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány megosztotta a közvéleményt is. A Nova TV horvát kereskedelemi csatorna felmérése szerint a megkérdezettek 35 százaléka úgy gondolja, Karamarko a kormányban marad, míg 33 százalékuk szerint Karamarkónak nem szavaz bizalmat a nemzetgyűlés, és megbukik a kormány. Az állampolgárok 56 százaléka úgy véli, hogy a belpolitikai válságot csak előre hozott választások oldanák meg. A válaszadók 67 százaléka szerint viszont Tomislav Karamarkónak önként le kellene mondania. A horvát állampolgárok abban is megosztottak, ki a lojális partner a kormányban: 39 százalék szerint a HDZ, 39 százalék szerint a Híd, 22 százalék pedig nem tudja.

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep