Jelenlegi hely

Horvát kormányalakítás - Nem sikerült megválasztani az új parlament elnökét

  • Horvátország
    Horvátország
Forrás: 
MTI

Kudarcba fulladt az új horvát parlament alakuló ülése, miután a jelen lévő képviselők többsége nem tudott dönteni az új házelnök személyét illetően.

A parlament csütörtöki alakuló ülésén egyetlen jelöltre tettek javaslatot a képviselők. A szociáldemokrata pártszövetség 55 képviselője a Híd párt egyik képviselőjét, Robert Podolnjakot jelölte a posztra, akit azonban nem támogatott a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) vezette választási szövetség, ezért maga a jelölt lépett vissza a jelöléstől. A házszabály szerint csak az a párt javasolhat házelnököt, amely rendelkezik a parlamenti mandátumok egyharmadával.

Podolnjak, a zágrábi jogi egyetem alkotmányjogi professzora, közölte: csak abban az esetben vállalta volna a jelölést, ha azt mindkét vezető pártkoalíció támogatja, és konszenzussal választják meg.
Josip Leko házelnök jelölt híján berekesztette az ülést, mondván: akkor folytatják, ha meglesz a szükséges többség a parlament megalakulásához. Azt még nem lehet tudni, hogy a következő ülést is Josip Leko vagy Kolinda Grabar-Kitarovic államfő hívhatja-e össze.
Az eddig kormányzó Szociáldemokrata Párt (SDP) és az ellenzéki jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) vezette két választási szövetség egyaránt 56 mandátumot szerzett a november 8-i választásokon a 151 tagú törvényhozásban. A harmadik legtöbb mandátuma a Híd Függetlenek Listájának (Most) jutott, amely 19 képviselővel rendelkezik. Így sem a HDZ, sem az SDP vezette tömörülés nem tud önállóan kormányt alakítani, a kormányzóképes parlamenti többség kialakításához koalíciós partnerre van szükségük.
Az elmúlt csaknem egy hónap alatt a HDZ és az SDP talált ugyan szövetségeseket, de a Híd nélkül egyiküknek sincs esélye a kormányalakításra.
A Híd az elmúlt időszakban folyamatosan tárgyalt a két vezető pártkoalícióval. Ugyanakkor Bozo Petrov, a párt elnöke továbbra is szakértői reformkormányt szorgalmaz. Kijelentette: sem a HDZ-vel, sem az SDP-vel nem kívánnak koalícióra lépni, és ha nem sikerül megállapodásra jutni a technokrata kormányról, új választások lesznek.
Politikai szakértők szerint az új összetételű parlament sikertelen megalakulását követően egyre nagyobb esély van arra, hogy valóban új választásokat írjanak ki Horvátországban. A szakemberek egyetértenek abban, hogy az új választásokkal a legtöbbet a Híd veszíthet, de abban is közös az álláspontjuk, hogy ismét hasonló helyzet alakulhat ki, vagyis egyik vezető pártkoalíció sem fog tudni egyedül kormányozni.

Cimkék: 
Horvátország

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep