Jelenlegi hely

Horvát és szlovén sajtó: Zágráb és Ljubljana sem tartja be a dublini egyezményt

Forrás: 
MTI

Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti:
Zágráb/Ljubljana, 2015. december 10., csütörtök (MTI)
- Horvátország és Szlovénia sem tartja be a dublini egyezményt, vagyis nem a megfelelő módon regisztrálja a menedékkérőket - ezt írták egybehangzóan horvát és szlovén lapok csütörtökön.

"Horvátország továbbra sem a dublini eljárás szerint regisztrálja a menekülteket, habár Ranko Ostojic belügyminiszter korábban kijelentette, ha a migránsok száma napi négyezerre csökken, ezt probléma nélkül meg tudja tenni" - írta a Jutarnji List című horvát napilap.
Erről horvát sajtójelentések szerint Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő is nyilatkozott újságírói kérdésre válaszolva Pozsonyban, ahol szerdán szlovák kollégájával, Andrej Kiskával találkozott.
Az államfő kijelentette: "az a kérdés, hogy a dublini egyezmény egyáltalán érvényes-e még, mert szerintem már idejétmúlt".

A balkáni migrációs útvonalon elhelyezkedő országok között Horvátország nem az első biztonságos ország, és nem is az első európai uniós ország, ahová a menekültek megérkeznek, ezért a regisztrációt ott kell lefolytatni, ahol a menekültek először az Európai Unió területére lépnek, vagyis Görögországban - mondta Grabar-Kitarovic, majd hozzátette: "világos, hogy az országba érkező embereket regisztrálni kell, mert ez nemzetbiztonsági kérdés".
Szerdán 21 óráig 3027 migráns lépte át a szerb-horvát határt, csütörtökön 9 óráig pedig újabb 2076 illegális bevándorló érkezett Horvátországba.
A zágrábi belügyminisztérium adatai szerint a magyar-szerb zöldhatár szeptemberi lezárása óta Horvátországban 488 402 migránst vettek nyilvántartásba.
A horvát kormány csütörtökön az ez évi költségvetés terhére valamivel kevesebb mint hétmillió kunát (280 millió forintot) hagyott jóvá a migránsválság kezelésére.
A Delo című szlovén napilap arról írt, hogy az EU már tavasszal dönthet egy újabb kötelező kvóta bevezetéséről, ami a Törökországból áttelepítésre váró szíriai menekültekre vonatkozik.
A lap úgy értesült: Miro Cerar szlovén miniszterelnök azt az álláspontot fogja képviselni, hogy Németország ezt addig nem kérheti az uniós tagállamoktól, amíg nem hagy fel a nyitott kapuk politikájával, és amíg nem lesz hatékony a görög-török határellenőrzés.
A Dnevnik című ljubljanai napilap egy uniós diplomatára hivatkozva arról írt, hogy Brüsszel nincs megelégedve azzal, ahogyan Szlovénia eddig a migrációs áradatot kezelte.
"Szlovénia nem tartja magát a dublini egyezményhez, nem ellenőrzi, ki érkezik a schengeni övezetbe, és a menekülteket nem a megfelelő eljárás szerint regisztrálja" - idézte a lap a brüsszeli forrást.
Az újság szerint Szlovénia könnyen "egy kosárban" találhatja magát Magyarországgal és a visegrádi négyekkel, mert a migrációs válság egyre inkább két táborra osztja az EU-t.
Szlovéniába szerdán 4103 migráns érkezett. Csütörtökön reggel újabb 1040 menedékkérő lépte át a horvát-szlovén határt. Az országban - a legfrissebb ljubljanai adatok szerint - október közepe óta 309 217 illegális bevándorlót regisztráltak. Ausztriába október 20. óta 296 691 migráns távozott Szlovéniából.

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep