Jelenlegi hely

Hajnal Jenő: Soha nem gyakoroltam nyomást a sajtóra

  • Hajnal Jenő
    Hajnal Jenő

ÚJVIDÉK - A Magyar Nemzeti Tanács egy éves munkájában Hajnal Jenő elnök azt tartja a legnagyobb sikernek, hogy olyan építkezésbe kezdtek, amely előre mutat.

Az Újvidéki Rádió Beszéljük meg! című műsorában kiemelte az oktatási feladatokat, a fiatalokkal való foglakozást, az ösztöndíjprogram újragondolását, a felsőoktatás megújítását, a tájékoztatás specifikus helyzetét és a művelődési építkezést.

Az Európa Kollégiumnak szakkollégiumi jellege van

Az újvidéki Európa Kollégium Hajnal Jenő számára nem elsősorban diákotthonként fontos: a magyar nyelvű szakkollégiumi képzés lehetőségét látja benne, de a szórványosodás fékezésében is jelentős szerepet tulajdonít neki.

Nem csak a Gyöngyösbokréta a fontos

A nemzeti tanács elnöke a kultúrában a minőségre helyezi a hangsúlyt, fontosnak tartja a kis közösségek rendezvényeit is, nem csak a Durindót és Gyöngyösbokrétát vagy a színielőadásokat.

A sajtót az MNT elnöke nem befolyásolja

AZ MNT elnöke cáfolja, hogy befolyásolni próbálta volna a vajdasági magyar médiumokat, szerinte az újságíróknak kell megtalálniuk a közjó fogalmát.

A privatizálással kapcsolatban nem tudta elfogadni azt a javaslatot, hogy az MNT hozzon létre alapítványt a Szabadkai Rádió helyzetének rendezésére. „E szerkesztőség munkatársainak megoldási lehetőséget kínált a Pannon RTV. A többi helyi rádió munkatársait is tudósítóként kellene alkalmazni” – mondta Hajnal.

Értékrendbeli különbségek

Kitért arra, hogy egy évvel ezelőtt a Szerbiai Alkotmánybíróság döntése és a törvénymódosítás után új struktúrát kellett kialakítania a Magyar Nemzeti Tanácsnak. Részben ezzel indokolta a tanács hivatalában dolgozó munkatársak egy részének elbocsátását, részben pedig azzal, hogy neki más értékrendbeli elgondolásai voltak.

Mint mondta, az MNT-nek el kell engednie a civil szférát, viszont pályázati rendszerrel kell segítenie.

Az MÖ a VMSZ elképzeléseit hajtja végre

Hajnal Jenő álságosnak tartja azt az állítást, hogy egy párt rátelepedik az MNT-re. A Magyar Összefogás lista fölvállalta a VMSZ elképzeléseit, az MNT-nek viszont ki kell alakítania saját arculatát.

„A legfontosabb az, hogy a közösség érezze, hogy a nemzeti tanács mögötte áll, partnerkapcsolatra és felelősségtudatra van szükség, meg kell állítani fogyásunkat és a fiatalok elvándorlását” – hangsúlyozta Hajnal Jenő elnök.

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep