Jelenlegi hely

Gulyás Gergely-interjú a Die Presse-ben: "Az európai elitek az anarchiát ünneplik"

Forrás: 
MTI

Bécs/Budapest, 2016. február 5., péntek (MTI) - A menekültáradatot és a terrorveszélyt jogilag szét kell választani, Európa óriási hibát követett el, az európai politikai elitek az anarchiát és a schengeni egyezmény működésképtelenségét ünnepelték - mondta Gulyás Gergely, az Országgyűlés fideszes alelnöke a Die Presse című osztrák konzervatív lapban pénteken közölt interjújában.

"Ha ellenőrizetlenül emberek millióit engedjük be Európába, akkor köztük menekültek, gazdasági migránsok, de terroristák is lesznek. A tavaly novemberi párizsi merényletek után ez nem kérdés többé" - jegyezte meg az Országgyűlés alelnöke.
A terrorveszélyhelyzettel kapcsolatban az osztrák lap Gulyás Gergelytől azt kérdezte, nem megy-e túl messzire a terrorfenyegetettség vagy terrortámadás esetére tervezett tervezet, amelyet az alaptörvénybe akarnak foglalni, és a parlament jóváhagyása nélkül hatvan napig elrendelhető kijárási tilalmakkal, emberek áttelepítésével, a kommunikáció letiltásával jár.

Az Országgyűlés alelnöke szerint a terrorizmusnak új formája van, amelyre Európának és Magyarországnak válaszolnia kell. Úgy vélte, amit a kormány javasolt, szinte szó szerint megegyezik a jelenleg az alaptörvénybe foglalt öt rendkívüli helyzet egyikével, az úgynevezett "veszélyhelyzettel", amellyel kapcsolatban nem merült fel semmiféle vita.
A Die Presse rámutatott, a kormány a parlament jóváhagyása nélkül csak tizenöt napra rendelheti el a "veszélyhelyzetet", míg a terrorveszélyhelyzet esetén ez hatvan napot jelentene. Gulyás Gergely azt mondta, a kormány kész a párbeszédre.
"Akár tizenöt nap is elegendő lehet" - tette hozzá.
Az Országgyűlés alelnöke emlékeztetett: a Jobbik "mindennel egyetértett, csak a hatvan nappal nem. Ők három napot akarnak". Úgy vélte, lehetne azonban kompromisszum a kettő között. Gulyás Gergely leszögezte, arról nem lehet vita, hogy a kormánynak terrorveszély esetén egyedül kell döntenie, tehát nem várhat a parlamentre.
Az osztrák lap megjegyzését, miszerint a "terrorveszély" bizonytalan megfogalmazása széles teret adhat a visszaéléseknek, Gulyás Gergely úgy kommentálta, minden szabályozással vissza lehet élni, a jogi és politikai következmények azonban óriásiak lennének.
Az Országgyűlés alelnöke a Die Presse kérdésére, milyen helyzetekben hirdetné ki a magyar kormány a "terrorveszélyhelyzetet", Brüsszelt hozta fel példaként, ahol két kerületben a lakosok nem mehettek ki az utcára, és Hannovert, ahol terrorveszély miatt röviddel a kezdés előtt mondtak le egy futballmeccset. Elutasította, hogy a határon feltorlódó menekültek helyzete hasonló lépést vonna maga után.
A Die Presse emlékeztetett arra, hogy a jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) vezette új lengyel kormány Budapestet nevezte meg példaképének. Erre reagálva Gulyás Gergely azt mondta, a magyar kormány tudja, hogy népszerű az új lengyel kormánynál, különbségek is vannak azonban, hiszen a Fidesz lengyel testvérpártja a mérsékelt Polgári Platform (PO) és nem a PiS.
Gulyás Gergely a hagyományos pártok kapcsán azt mondta, olyan Európát szeretne, ahol Helmut Kohlhoz és Margaret Thatcherhöz hasonló, vagyis erős értékrenddel rendelkező politikusok vannak. Úgy vélte, az utóbbi két évtizedben ez elveszett.
"Európában nincs vezetés, csupán bürokrácia és a liberalizmus egy olyan formája, amellyel problémám van: az ember nem mondhatja ki többé az igazságot" - tette hozzá. Úgy vélte, a magyar kormány nyolc hónappal korábban figyelmeztetett arra, hogy a háborús területekről származó migránsok felvételével nő a terrorveszély. Ezzel a véleménnyel azonban Brüsszelben nem lehetett belépni a "jók politikai szalonjába".
http://diepresse.com/home/politik/aussenpolitik/4918997/Fluchtlinge_Euro...

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep