Jelenlegi hely

Újra elnapolták a kerítésről szóló döntést Ausztriában

Forrás: 
MTI

Bécs, 2015. november 11., szerda (MTI/APA) - A konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) illetékesei szerdán döntöttek egy új "határügyintézés" bevezetéséről, amelytől azt remélik, hogy kezelni tudja a helyzetet a stájerországi Spielfeld határátkelőhelyénél, ahol migránsok ezrei kelnek át Szlovéniából ellenőrizetlenül. Péntekre halasztották azonban a döntést egy esetleges határkerítés felhúzásáról.

Eredetileg szerdára várták a két hete húzódó döntést a "kerítéskérdésben". Mióta október végén Johanna Mikl-Leitner belügyminiszter felvetette, hogy telepítsenek "műszaki akadályokat" az osztrák határátkelőhelyen, a kormánykoalíció két pártja között heves viták folynak a témában.

Szerdán Gerald Klug védelmi miniszter és Mikl-Leitner háromórás beszélgetést folytatott, de ez sem hozott igazi áttörést a szóban forgó kérdésben. A két miniszter csupán egy részegyezséget tudott felmutatni: ez alapján a spielfedi határátkelőnél a jövőben a menekülteket ellenőrizni fogják, és a menedékkérelemre jogosulatlan balkáni migránsokat azonnal visszaküldik Szlovéniába.
Konrad Kogler, a belügyminisztérium közbiztonságért felelős főigazgatója szerint arról van szó, hogy biztosítani kívánják a szabályozott határügyintézést és az ausztriai beutazás lehetőségét. Emiatt le fogják zárni a határátkelőnek legalább az autópálya és a vasútvonal közti részét.
Pénteken határoznak arról, hogy a határellenőrző ponttól jobbra és balra kerítést építsenek-e, amely megakadályozza majd a határellenőrzés kikerülését - mondta Othmar Commenda vezérkari főnök. Jelenleg e tekintetben még több lehetőséget is vizsgálnak.
Nem tervezik azonban, hogy minden egyes bevándorlót ujjlenyomatával regisztrálnak, ahogyan az az európai uniós irányelvben szerepel. Erre csak az EU külső határain van szükség, vagy ha valaki menedékkérelmet nyújt be - mondta Kogler.
A kormány terveit az ellenzéki Zöldek (Die Grünen) párt élesen bírálta. "Ahelyett, hogy a kormány belebonyolódott volna a kerítéskérdésbe, inkább az első naptól fogva szálláshelyeket és német nyelvi kurzusokat kellett volna biztosítania a menekülteknek" - fogalmazott közleményében a párt. A napok óta tartó viták és a döntés újbóli elhalasztása véleményük szerint nem jelent semmi jót a menekültekkel való jövőbeli bánásmódot illetően.

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep