Jelenlegi hely

Megszüntették a szerb-magyar határ melletti magyarkanizsai befogadóközpontot

Forrás: 
MTI

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti:
Belgrád, 2015. október 30., péntek (MTI) -
Szétszerelték, bezárták, és ezzel megszüntették azt az ideiglenes befogadóközpontot, amelyet augusztus közepén nyitottak a migránsok számára a szerb-magyar határ mellett fekvő Magyarkanizsán.

Lackó Róbert, a magyarkanizsai képviselő-testület elnöke és menekültügyi megbízottja az MTI-nek pénteken azt mondta: a sátrakat már szétszerelték, már csak az alvásra és tisztálkodásra kialakított konténerek maradtak meg a vásártéren, és azokat az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) osztja majd szét a Szerbia más területén már meglévő vagy a közeljövőben kiépítendő központok között. Emellett a raktáron maradt ágyakat és takarókat is a többi befogadóállomás között osztják szét.

A migránsok útvonala azt követően változott meg, hogy Magyarország szeptember közepén lezárta Szerbiával közös határszakaszát. Mivel a Nyugat-Európába tartó migránsok már nem érintik Észak-Vajdaságot, már nem volt szükség a pihenőhelyre, illetve a sátrak sem feleltek volna meg arra, hogy a téli időszakban ott bárkit is elhelyezzenek.
Lackó Róbert elmondta: az ideiglenes befogadóközponton mintegy 150 ezer menekült haladt át.
A magyarkanizsai pihenőhelyet augusztus közepén alakították ki, mert akkor naponta több mint 1500 migráns érkezett a valamivel több mint 9 ezer embert Tisza-parti településre.
Macedónia felől továbbra is naponta legalább 4-5 ezer ember érkezik Szerbiába, néhány százan pedig Bulgária felől lépnek be a nyugat-balkáni országba. A Danas című belgrádi napilap szerdán azt írta, hogy az országban legalább tizenöt kaszárnyát alakítanak át azért, hogy a közeljövőben érkező több ezer migránsnak a téli időszakban szálláslehetőséget biztosítsanak. Aleksandar Vulin szerb szociálisügyi miniszter a sajtónak azt mondta, a több ezer ember nem marad tartósan Szerbiában, hanem néhány napon belül tovább megy, a befogadókapacitások azért szükségesek, hogy csökkenthető legyen a migrációs nyomás Horvátországon és Szlovénián.

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep