Jelenlegi hely

A horvát belügyminiszter elítélte a szlovén kerítésépítés lehetőségét

Forrás: 
MTI

Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti:
Zágráb, 2015. október 26., hétfő (MTI) -
Ranko Ostojic horvát belügyminiszter elítélte a szlovén kerítésépítés lehetőségét, és Görögországot nevezte meg az ellenőrizetlen migrációs hullám felelőseként.

A belügyminiszter a Delo című szlovén napilapnak adott interjújában hétfőn hangsúlyozta, hogy mind Horvátország, mind Szlovénia csupán áldozat, és nem felelős a migrációs válságért.
Ostojic úgy véli: Ljubljana nem korlátozhatja az általa naponta fogadható menekültek számát napi 2500-ra, miközben Horvátországba 10 ezren érkeznek naponta.
"Amíg Angela Merkel német kancellár azt az üzenetet küldi, hogy nem zárja le határait a migránsok előtt, Magyarország pedig kerítéssel védi sajátját, Horvátországnak nem marad más választása, mint hogy Szlovénia felé irányítsa a bevándorlókat" - hangsúlyozta.

A miniszter megismételte korábbi nyilatkozatát, miszerint Zágráb a napi migránsáradat felét tudja csak ellátni területén, a másik felét tovább kell szállítania. Ezért szerinte felesleges létszámkorlátozást bevezetnie Szlovéniának, vagy a schengeni szabályzatnak megfelelően regisztrálni a migránsokat, amikor világos, hogy Görögországban kell megoldani a problémát.
Ostojic visszautasította azokat a szlovén vádakat, hogy Horvátország nem európai módon bánik az illegális bevándorlókkal, és a hideg folyóba terelte őket. Néhány nappal ezelőtt a szlovén kormány hőkamerás felvételekkel próbálta alátámasztani állítását, hogy a horvát hatóságok a Szutla határfolyóhoz irányították a migránsokat, hogy azok a határátkelő helyett a zöldhatáron és a folyó vizén keresztül jussanak át illegálisan Szlovéniába.
A miniszter ezt propagandának nevezte, majd hozzátette: a horvát hatóságok egyszer sem léptek fel erőszakosan a migránsokkal szemben az elmúlt másfél hónapban, miközben több mint 200 ezren haladtak át az országon.
Ostojic arra is reagált, hogy Szlovénia kerítést építene horvátországi határszakaszán. Erre Borut Pahor szlovén államfő utalt a hét végén, arra az esetre, ha Horvátország - mint fogalmazott - korlátozás nélkül szállítja a menekülteket a szlovén határhoz.
"Rendben van, építsenek kerítést, de ha nem készek rá, hogy lőjenek is az emberekre, az nem fogja megállítani őket" - mondta a belügyminiszter, majd hozzáfűzte: a sor élére fog állni, és ha valaki valakire lőni akarnak, az ő legyen.
Ha Görögország és az uniós határellenőrzési ügynökség (Frontex) nem képes arra, hogy megakadályozza a migránsok beáramlását Törökországból, együtt kell megvédeni a macedón-görög határt - vélekedett.
Görögország 400 repülőgéppel, 6 fregattal és a legerősebb parti őrséggel rendelkezik a Földközi-tengeren, ezért a problémát a legjobb volna a görög-török határon kezelni - szögezte le.

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep