Jelenlegi hely

Migránsok kitörtek a spielfeldi táborból

Forrás: 
MTI

Migránsok az osztrák-szlovén határon / MTI Fotó: Varga György
Migránsok az osztrák-szlovén határon, a spielfeldi átkelőnél
MTI Fotó: Varga György

Spielfeld, 2015. október 22., csütörtök (MTI) - Lezárták a határt az osztrák hatóságok csütörtök délután a szlovéniai Sentilj és az ausztriai Spielfeld között, miután több ezer migráns kitört a Spielfeldnél, a két határállomás között, az úgynevezett senki földjén kialakított tranzittáborból, és sokan gyalog elindultak Ausztria belseje felé.

A határátkelőt az osztrák hadsereg teherautókkal torlaszolta el, és a menekültek a határátkelő területén ülnek, illetve fekszenek a földön arra várva, hogy átengedjék őket Ausztriába - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.
A helyszínre érkezett csütörtök délután az osztrák belügyminiszter, Johanna Mikl-Leitnert, és Spielfeldbe várják Gerald Klug osztrák védelmi minisztert is.
Sentilj és Spielfeld között két átkelő található, az egyik az autópályán, a másik pedig a Leibnitz felé vezető 67-es főúton egy völgykatlanban.

Az utóbbi, jól védhető határállomást zárta le az osztrák hadsereg és a rendőrség, azt követően, hogy több ezer migráns kitört a táborból és sokan gyalog elindult a 67-es főúton Leibnitz felé.
Láthatóan egy idő után feladták a tábor "védelmét" a hatóságok és inkább a völgykatlanból kivezető utat torlaszolták el. Ennek az lett a következménye, hogy a migránsok a senki földjére, a szabad ég alá szorultak, miközben a menedéket nyújtó, több ezer ember elhelyezésére alkalmas sátrak üresen állnak.
Ez annál is inkább feszültséget okoz, mert - mint az MTI tudósítója a helyszínen tapasztalta - a szomszédos, vagyis a szlovén oldalon található sentilji táborba folyamatosan érkeznek a migránsokkal teli buszok.
Az MTI legalább tíz busz érkezésének volt a tanúja, vagyis egy idő után teljesen telítetté válhat a sentilji tranzittábor.
Eddig ugyanis az volt a gyakorlat, hogy az osztrák oldalról telefonáltak a szlovén hatóságoknak, hogy éppen mennyi migránst tudnak fogadni. A szlovének pedig 50-100 tagú csoportokban gyalog küldték át az embereket, a mintegy 400 méterre található spielfeldi tranzittáborba.
A kitörést követően viszont az osztrák oldalon nem fogadnak újabb menekülteket, miközben egyre telítődik a szlovén tábor - látta a helyszínen az MTI tudósítója.
A Graz felé vezető autópályán található határponton egyébként át lehet menni Ausztriába, ám több kilométeres kamionsor várakozik az átlépésre, ugyanis az osztrák hatóságok ellenőrzik a forgalmat.

bták \ kpl \ hgp
Forrás: MTI

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep