Jelenlegi hely

Az Egyesült Államok és Oroszország együttműködését sürgette a szíriai békefolyamatban a spanyol és német külügyminiszter

Forrás: 
MTI

Fehér Krisztina, az MTI tudósítója jelenti:
Madrid, 2015. október 9., péntek (MTI) -
Az Egyesült Államok és Oroszország részvétele nélkül nem képzelhető el a béke megteremtése Szíriában - állapította meg a spanyol és német külügyminiszter madridi megbeszélésén pénteken.

José Manuel García-Margallo és Frank-Walter Steinmeier egyetértettek abban, hogy a két nagyhatalomnak együtt kell fellépnie a közös ellenséggel, a "Szíriában megtelepedett terrorista szervezetekkel" szemben.
A német külügyminiszter közvetlen felhívást intézett Washingtonhoz és Moszkvához, hogy mélyítsék el a párbeszédet, amelyet "beárnyékolt" az orosz fegyveres beavatkozás.
Frank-Walter Steinmeier hangsúlyozta, hogy a két ország közreműködése feltétlenül szükséges, de nem elegendő a szír békéhez.

"Harcba kell szállni a terroristákkal, de nem szabad elfeledkezni a politikai folyamatról sem" - mondta a német miniszter, hozzátéve, hogy a nemzetközi közösségnek politikai és morális kötelessége keresni a megoldást.
José Manuel García-Margallo szerint most nagyobb szükség van a tűzszünetre Szíriában, mint eddig bármikor, és szükség van minden érdekelt fél közreműködésére is a béke megteremtésében. Példaként említette Törökországot és Iránt az Egyesült Államok és Oroszország mellett.
A cél elindítani az átmenetet egy új világi állam felé, amely tiszteletben tartja a különböző etnikai és vallási csoportokat - mondta.
A spanyol miniszter szerint kétséges, hogy Bassár el-Aszad szír elnöknek része lehet a válság végleges megoldásában, és az államfő része lehet Szíria jövőjének.
A találkozón szóba került Katalónia is, ahol szeptember 27-én parlamenti választásokat tartottak, és a Spanyolországtól való elszakadást szorgalmazó párttömörülés nyert.
A német külügyminiszter ezzel kapcsolatban elmondta: mint európai azt szeretné, ha Európa még inkább összetartana, és a határok mindinkább elvesztenék jelentőségüket. "Nincs szükségünk újabb határokra" - jegyezte meg.
A Volskswagen-csoportot érintő hamisítási botránnyal kapcsolatban - 11 millió, EA 189 típusú motorral üzemelő autóba olyan szoftvert telepítettek, amely manipulálja a gázkibocsátási értékeket - Steinmeier sürgette az ügy gyors, alapos kivizsgálását, a felelősök felkutatását és egy terv kidolgozását az ügyfelek kártalanítására.
kfkr \ kto \ kvb
Forrás: MTI

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep