Jelenlegi hely

Seehofer: "önvédelmi" intézkedésekről dönt pénteken a bajor kormány

Forrás: 
MTI

Berlin, 2015. október 9., péntek (MTI) - A bevándorlás korlátozását célzó "önvédelmi" intézkedésekről dönt pénteken a bajor tartományi kormány, a tervek között szerepel az Ausztriából érkező menedékkérők belépésének megtagadása a határon - mondta Horst Seehofer tartományi miniszterelnök a Bild című német lapban pénteken megjelent interjúban.

Horst Seehofer egyelőre nem beszélt arról, hogy a müncheni vezetés miként kívánja megvalósítani az elképzelést.
A határőrizet nem tartományi, hanem szövetségi hatáskör, és a szövetségi rendőrség illetékességi körébe tartozik.
A bajor miniszterelnök elmondta: a tervezett lépések között van az is, hogy a tartományba érkező menedékkérőket rögtön továbbküldik más tartományokba. Az intézkedésekre azért van szükség, mert Bajorország elérte terhelhetőségének határát.
"Amit egyedül meg tudunk valósítani, azt meg is valósítjuk" - mondta Horst Seehofer arra a kérdésre, hogy Bajorország tervez-e egyoldalú lépéseket.

Hozzátette, hogy a határoknál ki kell jelölni tranzitzónákat, amelyekben "menedékjogi gyorseljárásokat" folytatnak le és végrehajtják az "azonnali kitoloncolásokat". Az övezetek kialakításához azonban "szükségünk van a szövetségi kormány segítségére" - jegyezte meg a tartományi miniszterelnök.
Horst Seehofer badarságnak nevezte azt a feltételezést, hogy Angela Merkel kancellár megbuktatására törekszik, és elmondta, hogy egy problémát akar megoldani, a "probléma pedig nem Angela Merkel, hanem a bevándorlók nagy száma".
Ténykérdés, hogy a bevándorlás korlátozása nélkül nem lehet megoldani a problémát - tette hozzá. Úgy vélte, hogy népvándorlásról van szó, amely a menekültek jelenlegi száma és beáramlási üteme mellett kezelhetetlen.
A bajor miniszterelnök korábban több alkalommal kifejtett nézeteit megismételve hangsúlyozta, hogy Németország "hibás jelzései" miatt a közel-keleti menekülttáborokban Németország felé irányuló "szívóhatás" keletkezett, és sok "gesztust meghívásként" értelmeztek a menekültek. "Ezért Angela Merkelnek most világosan meg kell mondania, hogy továbbra is humánusak leszünk és segítünk, de a lehetőségeink korlátozottak" - mondta Horst Seehofer.
Kiemelte, hogy támogatja a menekülthullámot kiváltó okok kezelésére irányuló berlini törekvéseket, de ennek a munkának szerinte csak hosszabb távon lesz eredménye. Rövid távon sokkal gyorsabban és következetesebben kell kitoloncolni Németországból a védelemre nem szoruló menedékkérőket, újabb elosztóközpontokat kell kialakítani a tartományok közötti tehermegosztási rendszer hatékonyságának növelésére, és "el kell jutnunk odáig, hogy ismét visszaküldünk menekülteket biztonságos harmadik országokba, például Ausztriába" - mondta Horst Seehofer.

pbm \ kto \ kvb \ btz
Forrás: MTI

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep