Jelenlegi hely

Évértékelő - Belpolitikai és külpolitikai csatározások, valamint a választások jegyében telt az év Horvátországban

  • Horvátország
    Horvátország
Forrás: 
MTI

Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti:
Zágráb, 2015. december 30., szerda (MTI) -
A korrupció elleni harc, a gazdasági válság leküzdése, a migrációs válság kezelése, továbbá a kampányok és a választások jegyében telt el az év Horvátországban. Belpolitikai és külpolitikai téren egyaránt heves viták zajlottak.

Horvátország inkább azon európai országok közé tartozik, amelyeket súlyosabban érintett a gazdasági válság. A kétezres évek elejétől szépen teljesítő horvát gazdaság, amely 2002 és 2007 között átlag 4-5 százalékos GDP-növekedést biztosított, 2008-ban megroppant, majd a következő években meg is rogyott. Az ország csak 2015-ben lábalt ki hivatalosan a recesszióból, de nagy az elszegényedés, magas a munkanélküliség, a fiatalok pedig ezrével hagyja el az országot jobb megélhetést keresve az EU más tagállamaiban.

Az ország 2015-ben is kihívásokkal nézett szembe a szervezett bűnözés, a korrupció elleni harc és a független igazságszolgáltatás megerősítése terén.
Belpolitika szempontjából eseménydús évet tudhat maga mögött az ország. Januárban lezajlott az elnökválasztás második fordulója, amelyen Kolinda Grabar-Kitarovic, a jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) jelöltje nyert meg, és Ivo Josipovic szociáldemokrata elnököt utasította maga mögé. Horvátország első női elnöke február 19-én lépett hivatalba. Ezután nem sokkal kezdődött meg a kampány az év végi parlamenti választásokra.
2015-ben tartották meg Horvátországban a kisebbségi önkormányzati választásokat is. Tizenegy horvátországi megyében összesen 266 magyar képviselőt választott meg az ottani magyar közösségek. Két ernyőszervezet, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) és a Magyar Egyesületek Szövetsége (MESZ) küzdött a szavazatok többségének megszerzéséért. A HMDK öt megyében szerezte meg a szavazatok többségét, míg öt megyében a MESZ nyert. Zágráb megyei jogú városban független lista indult.
A külpolitikai szempontból sem volt eseménytelen a 2015-ös év. Horvátországnak rövid időn belül az összes szomszédjával meggyűlt a baja.
Magyarország, és korábban vele baráti kapcsolatokat ápoló Horvátország kétoldalú politikai kapcsolatai nem csak a INA-Mol-ügy miatt kerültek mélypontra. Míg Magyarország a migrációs válsággal küzdött, Horvátország nyíltan bírálta a magyar kormány menekültpolitikáját. Miután szeptemberben Magyarország lezárta magyar-szerb zöldhatárt és Szerbia Horvátország felé irányította a migránsokat, a viszony teljese elmérgesedett a két ország között. Eközben a horvát hatóságok ezrével szállította a magyar zöldhatára az illegális bevándorlókat.
Horvátországnak Szerbiával is megromlott a viszonya. A parázs vita még augusztusban indult el. A Vihar hadművelet évfordulója ugyanis minden évben feszültséget okoz Belgrád és Zágráb között, mert Szerbia gyásznapként tekint a hadművelet kezdetének napjára, Horvátország viszont a horvát honvédő háború legnagyobb sikerének tartja az akciót. Horvátország a 20. évfordulóról katonai parádéval emlékezett meg, Szerbia ezt elfogadhatatlannak tartotta.
A felkorbácsolt kedélyeken tovább rontott a migrációs válság alakulása is a két országban. Horvátország a menekültválság kezdetén több napra lezárta Szerbiával közös határátkelőit. Zágráb azzal zsarolta Belgrádot, hogy addig nem nyitja meg a szerb-magyar határátkelőhelyet, míg Szerbia újra Magyarország felé nem irányítja a Közel-Keletről érkező bevándorlókat. A határzárat Zágráb végül az Európai Bizottság felszólítására oldotta fel.
Miután Magyarország október közepén lezárta a magyar-horvát zöldhatárt is, a horvát hatóságok a szlovén határra kezdték szállítani a migránsokat, ezért Ljubljanával is megromlott a zágrábi kormányzat kapcsolata, amelyet tetőzött a Piranai-öböl körül kialakult határvita, miután Horvátország egyoldalún elállt az ügy döntőbírósági rendezésétől, mert Szlovénia lobbizott a nemzetközi bíróságon a számára pozitív döntésért.
Horvátország bevándorlásügyben a "nyitott kapuk" politikáját követi. A miniszterelnök többször is kijelentette: Horvátországon keresztül szabadon átvonulhatnak a migránsok, Zágráb segíteni fogja őket abban, hogy eljussanak Nyugat-Európába.
Szlovénia eközben drótkerítést épített Horvátországgal közös határán. Horvátország emiatt több tiltakozó jegyzéket is küldött Ljubljanának és az Európai Bizottsághoz fordult, hogy a testület indítson eljárást Szlovénia ellen.
Eközben az Európai Bizottság decemberben kötelezettségszegési eljárást indított Horvátország ellen, amiért Horvátország nem tartja be a közösségi jogokat és nem az előírásoknak megfelelően regisztrálja a migránsokat.
Az év vége már a november 8-iki parlamenti választások jegyében zajlott. Mindenesetre Horvátország történetének legbizonytalanabb kimenetelű választásán van túl. A két nagy párt, a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) és a kormányon lévő baloldali Szociáldemokrata Párt (SDP fej-fej mellett végzett, és egyaránt tárgyalásokba kezdett a harmadik legtöbb mandátumot szerző Híd párttal, amely nélkül egyik sem tudott kormányt alakítani.
A több, mint egy hónapig tartó tanácskozások után, a Híd végül a konzervatívokkal állapodott meg.
Kolinda Grabar-Kitarovic államfő így a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség(HDZ) vezette pártszövetséget és a harmadik legtöbb mandátum szerzett Híd Függetlenek Listáját (Most) bízta meg a kormányalakítással.

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep