Jelenlegi hely

Évértékelő - A migrációs válság kezelése jelentette a legnagyobb kihívást Szlovénia számára

Forrás: 
MTI

Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti:
Zágráb/Ljubljana, 2015. december 31., csütörtök (MTI) -
A korrupció elleni harc, a gazdasági válság leküzdése, továbbá a migrációs válság kezelése jegyében telt az év Szlovéniában. Ez utóbbi jelentette a legnagyobb kihívást az ország számára.

Az Európai Unióhoz (EU) 2004-ben csatlakozott ország gazdasága a világgazdasági válság kitörése előtt is súlyos pénzügyi gondokkal küszködött. A "volt szocialista mintaországként" is emlegetett Szlovénia ennek ellenére bevezette a közös európai devizát, és 2007-ben csatlakozott az euróövezethez. Jelenleg úgy tűnik, sikeresen kezeli a recessziót, de hogy igazából kilábaljon, továbbra is támogatni kellene a külföldi tőke beáramlását. A szlovén állam és annak számos vezetője azonban még mindig idegenkedik a külföldi tőkétől: egyrészt azért, mert úgy véli, hogy ezáltal elveszíti saját gazdasága felett az irányítást, másrészt pedig mert meggyőződése, hogy a szlovén gazdaság versenyképes a fejlett piacokon.

A strasbourgi emberi jogi bíróság még múlt év decemberében úgy döntött, a szlovén kormánynak az év közepéig el kell fogadnia egy olyan modellt, amely kártalanítja azokat a devizabetéteseket, akik még a titói Jugoszlávia szétesése előtt helyezték el pénzüket a Ljubljanska Banka (LB) szlovéniai pénzintézetben. A szlovén parlament június közepén hozta meg az erre vonatkozó törvény, amely újabb terheket rótt a költségvetésre.
Egyes becslések szerint a bank egyedül a boszniai betéteseknek kamatok nélkül csaknem 127 millió euróval tartozik. Horvátország esetében, a betéteseinek kárát már részben megtérítette a horvát állam, de így is mintegy 160 millió eurót kell még kifizetni csaknem 130 ezer egykori horvátországi ügyfelének. A devizabetéteseket kártalanítását Szlovénia 2016-ban kezdi meg.
Ljubljana egy döntőbírósági ügyben is alulmaradt Horvátországgal szemben. Szlovénia és Horvátország között 1991-ben - a két ország Jugoszláviától való függetlenedése után - tört ki határvita, amely egyebek mellett a Pirani-öböl felügyeletét is magában foglalja. A problémát az okozza, hogy a szlovénok csak horvát területi vizeken keresztül tudnak kihajózni az öbölből, ezért a határvonal számukra kedvező módosítását kérik. A horvát fél szerint viszont a határt az öböl felezővonalánál kell meghúzni. Szlovénia és Horvátország 2009-ben fordult nemzetközi döntőbírósághoz, a határvita miatt Szlovénia többször is hátráltatta Horvátország európai uniós csatlakozási tárgyalásait. Horvátország idén júliusban azonban úgy döntött visszalép a döntőbírósági rendezéstől, miután kiszivárgott: Ljubljana feltehetően lobbizott a bíróságon, hogy megszerezze a Pirani-öböl kétharmadát.
Eközben politikai botrányoktól is hangos volt a sajtó. A Miro Cerar vezette baloldali kormány, amely 2014. szeptember 18-án lépett hivatalba, kormányzása első hat hónapjában öt miniszterétől vált meg.
Lehallgatási botrány, hatalommal való visszaélés, valamint plágium miatt távoztak a kabinettől Jozef Petrovic gazdaságfejlesztési és technológiaügyi miniszter, Violeta Bulc miniszterelnök-helyettes, Stanka Setnikar Cankar és Klavdija Markez oktatás- és sportügyi miniszterek, valamint Janko Veber védelmi miniszter.
Szlovénia augusztusban bejelentette: készül egy esetleges Horvátországon keresztül érkező menekülthullám fogadására, miután a sajtóban már megjelentek olyan hírek, hogy amennyiben Magyarország lezárja Szerbiával közös zöldhatárát, a migránsok új útvonalon indulnak Európa felé.
A belügyminisztérium akkor közölte: Szlovénia az év végéig 250 migráns befogadását tervezi Szíriából és más közel-keleti országokból, és bejelentette, hogy felkészült arra a lehetőségre is, hogy kezelni tudjon olyan helyzetet, amely Macedóniában, Szerbiában vagy Magyarországon az ellenőrizhetetlen menekültáradat miatt már előállt.
Az európai országokat érintő illegális migráció volt az egyik fő témája augusztusban a ljubljanai kormány által minden évben megrendezett stratégiai tanácskozásnak, a Bledi Stratégiai Fórumnak(BSF)is, amelyen többek között részt vett Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.
Egy a nyár közepén készült közvélemény-kutatás szerint a 2 milliós lélekszámú és 20 ezer négyzetkilométer területű ország állampolgárainak túlnyomó többsége híve volt az EU-ba érkező migránsok segítésének, ám csupán 15 százaléka támogatta, hogy országa ezernél több bevándorlót fogadjon be.
Szlovénia a migrációs válság miatt szeptemberben ideiglenes határellenőrzést vezet be a Magyarországgal közös határán. Miután Magyarország október közepén lezárta a horvát-magyar zöldhatárt is, és a horvát hatóságok huszonnégy órán belül Szlovénia felé irányították a migránsáradatot, számos intézkedést eszközölt a menekültügyi eljárás szigorítása érdekében. Szlovénia még aznap megkezdte rendőri erőinek megerősítését Horvátországgal közös határán.
A szlovén parlament néhány napon belül arról is döntött, hogy kibővíti a hadsereg feladatkörét, és felhatalmazta arra, hogy segítséget nyújtson a rendőrségnek az ország határainak megvédésében. Mivel a migránsok száma nem csökkent, november elején a kormány úgy döntött, hogy Szlovénia schengeni határán ideiglenes műszaki akadályt épít, beleértve a kerítést is, amelynek az lesz a célja, hogy bizonyos pontokra terelje a migránsokat. Vagyis megtörtént az, amire maga Szlovénia sem számított, és amire igazán felkészülni sem tudott: rövid időn belül, két és fél hónap alatt közel 350 ezer migráns haladt át az országon. Közben Ljubljanának a szlovén-horvát zöldhatáron általa telepített pengés drótkerítés miatt jelentősen megromlott kapcsolata a zágrábi kormánnyal,.

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep