Jelenlegi hely

Kövér: Európában ostrom alatt állnak az európai alapértékek

  •  Kövér László, az Országgyűlés elnöke (középen) beszédet mond a felújított Fehér Kereszt szakrális emlékmű ünnepélyes felavatásán a felvidéki Csallóközcsütörtökben 2015. december 11-én. MTI Fotó: Krizsán Csaba
    Kövér László, az Országgyűlés elnöke (középen) beszédet mond a felújított Fehér Kereszt szakrális emlékmű ünnepélyes felavatásán a felvidéki Csallóközcsütörtökben 2015. december 11-én. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Forrás: 
MTI

Starovic Tibor, az MTI tudósítója jelenti:
Csallóközcsütörtök, 2015. december 11., péntek (MTI) -
Ostrom alatt állnak az európai alapértékek, a kereszténység és a nemzeti gondolat - jelentette ki az Országgyűlés elnöke pénteken a felvidéki Csallóközcsütörtökben, ahol ünnepi beszédet mondott a felújított Fehér Kereszt helyi szakrális emlékmű ünnepélyes felavatásán.

Kövér László párhuzamot vont a Fehér Kereszt felállításának "ostromidőszaka" - az első világháború kitörése előtti évek - és a szakrális emlékmű felújításának időszaka - a jelen - európai történései között.

"Amikor 1913-ban felállították ezt a Fehér Keresztet, Európa egymással szembe fordított nemzetei egymás életterének ostromára készültek. (...) Most, amikor helyreállítják a Fehér Keresztet, Európában ismét ostromidők járnak, szellemi ostrom alatt állnak az európai alapértékek, a kereszténység és a nemzeti gondolat, politikai ostrom alatt állnak a nemzetállamok és migrációs ostrom alatt áll maga Európa is, azért mert a kontinensen kívüli erők ki akarják terjeszteni uralmukat és identitásukat Európára" - jelentette ki a politikus.
Az Országgyűlés elnöke beszédében felsorolta a település története során ott felállított szakrális emlékműveket, rámutatva: azok többek műemléknél, mivel a közösség magyar és európai sorsának útjelző kövei.
Kövér László kiemelte: nem véletlen, hogy ma Európa önazonosságának két alapja - a keresztény értékrend és a nemzeti gondolat - "támadás alatt áll", mivel - mint fogalmazott - napjainkban a fizikai erőszakot megelőzi a szellemi erőszak, a közösségek alávetése az azonosságtudatuk megtörésével kezdődik. Kifejtette: ennek a szellemi erőszaknak - melynek célja, hogy megfossza az európai embereket kapaszkodóiktól és közösségeiktől - áldozataivá válhatnak az európai nemzetek, ha nem ismerik fel egymásrautaltságukat és sorsközösségüket. "Ha nem tudjuk egymást segítve erősíteni nemzeti önazonosságunkat, akkor a 21-ik században magunk leszünk okozói önnön vesztünknek" - szögezte le.
Az ünnepségen mondott üdvözlő beszédében Őry Péter, Csallóközcsütörtök polgármestere, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) önkormányzati alelnöke a kereszt áthelyezését és felújítását a múltat a jelennel összekötő eseménysorozatnak nevezte, amely nemcsak értékmentés, hanem tisztelgés az ősök előtt és útmutatás a jövő generációnak is.
A felújított és pénteken újraszentelt Fehér Keresztet eredetileg Csütörtök egykori mezőváros polgárai, Sill Jakab és neje, Füle Zsófi emeltették 1913-ban. A szakrális emlékmű megmentését és áthelyezését a Sill család benesi dekrétumok alapján kitelepített ágának leszármazottai, a szobor tatarozását pedig a gyökereiket kereső és a községbe visszataláló Takács család finanszírozta. A szobor kerítésének elkészítéséhez az Országgyűlés elnöke nyújtott segítséget, a további munkálatokat pedig a Szent Jakab Társulás, valamint a helyi önkormányzat támogatta.

  • Kövér László, az Országgyűlés elnöke (középen) beszédet mond a felújított Fehér Kereszt szakrális emlékmű ünnepélyes felavatásán a felvidéki Csallóközcsütörtökben 2015. december 11-én.
    MTI Fotó: Krizsán Csaba
  • Kövér László, az Országgyűlés elnöke beszédet mond a felújított Fehér Kereszt szakrális emlékmű ünnepélyes felavatásán a felvidéki Csallóközcsütörtökben 2015. december 11-én.
    MTI Fotó: Krizsán Csaba

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep