Jelenlegi hely

Erdélyi természetvédők a közmédiában

  • öreg fák védelme
    öreg fák védelme
  • Gyilkos-tó
    Gyilkos-tó

A Gyilkos-tó jövőjéről és az öreg fák védelméről a Térképben

A Térkép augusztus 6-ai adását a természetvédelemnek szenteli. A műsorban a Gyilkos-tó jövőjéről, s az erdélyi famatuzsálemek aggasztó sorsáról is átfogó képet kaphatnak a nézők.

„Élt valamikor Gyergyóban egy csodaszép lány, Fazekas Eszter”- kezdődik a ballada a Gyilkos-tó 1837-es keletkezéséről. A világ sokat változott azóta, a gyergyószentmiklósi önkormányzat közigazgatási területén ma már turistaparadicsom várja az Eszter tekintetét visszatükröző tóra kíváncsi turisták ezreit. Éppen ez lett a veszte a természeti ritkaságnak számító tengerszemnek.
„Behatárolható sajnos az az idő, amikor a tó feltelik és mocsárrá alakul – húzza meg a vészharangot Nagy Attila, önkéntes, a gyergyószentmiklósi Naturland alapítvány munkatársa. - Ez a folyamat felgyorsul azzal, hogy a gyűjtőmedencében levő erdőket kivágják, és így a hordalék mennyisége is hatványozottan nő.”

A tó körüli éttermek, panziók legtöbbször csak a bevétellel foglalkoznak, a tó védelméért nem sokat tettek az elmúlt időszakban. Csatornahálózat hiányában nem csak az erdők törmeléke, de a vendéglők, szállodák szennyvize is gyakran a tóba kerül. A Térkép augusztus 6-ai adása átfogó képet ad a tó állapotáról, s szakembereket is megszólaltat a környék védelme érdekében.
A magazin az öreg fák sorsával is behatóan foglalkozik. Mi teszi a világon egyedülállóan értékessé Dél-Erdély öreg fáit? Miért fontos a romániai öreg fák összeírása, esetleg hogyan segíthet mindez felvenni a versenyt az egyre nagyobb kihívást jelentő klímaváltozással? – teszik fel a szerkesztők a költői kérdést. „A következő évtizedben nagyon sok fás legelő eltűnhet, ami óriási veszteség egész Európa számára, ezért szívügye a fás legelők megmentése” – adja meg a választ Hartel Tibor, a kolozsvári Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem docense.
A tudós egy kezdeményezést is megoszt a nézőkkel. A projekt keretében közel 2300 öreg fát térképeztek fel Romániában. Az évelő növények ökológiai értéke felmérhetetlen, emellett a tájnak is fontos elemei.

Adás: 2016. augusztus 6., (Duna 10.55)
Ismétlés: másnap (Duna World 10.05)
Műsorvezető: Kozári Réka
Szerkesztők: Csata Orsolya, Bíró Levente, Márkus Éva
Felelős szerkesztő: Merkl László

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep