Jelenlegi hely

Tiltakozás a választási körzetek kialakítása miatt Ukrajna egyetlen magyar többségű járásában

Bocskor Andrea sajtóközleménye
2015. október 25-én helyhatósági választásokra kerül sor Ukrajnában, melyhez sok reményeket fűzött a kárpátaljai magyar közösség. Az európai orientációt és demokratizálódást hangoztató Ukrajna köteles a közelgő választásokat az európai normáknak és követelményeknek megfelelően előkészíteni és lebonyolítani, azonban a Központi Választási Bizottság a kárpátaljai magyarság érdekképviseleti szervezeteinek többszöri kezdeményezése ellenére is úgy alakította ki a választási körzeteket Kárpátalján, hogy megakadályozza a magyarság képviselőinek a megyei tanácsba történő bejutását, ezzel ismét megsértette a megye 12%-át alkotó nemzeti kisebbség érdekeit.

Bocskor Andrea EP-képviselő és a Fidesz-KDNP képviselőcsoport felháborodását és tiltakozását fejezi ki az ukrán Központi Választási Bizottság ismételten diszkriminatív és jogsértő döntése ellen, mely úgy alakította ki a választási körzeteket Ukrajna egyetlen magyar többségű járásában, hogy megakadályozza a Kárpátalja lakosságának 12%-át kitevő magyarság képviselőinek bejutását a megyei tanácsba. A 2010-es önkormányzati választások idején is hasonlóképpen etnikai szempontból hátrányosan voltak kialakítva a választási körzetek a járásban, a 2014-es parlamenti választásokkor pedig, a választási törvény vonatkozó előírásai ellenére sem került kialakításra egy olyan választókörzet, amely egyesítette volna a magyar többségű településeket, ily módon lehetővé téve magyar képviselő bejutását a Legfelsőbb Tanácsba.

A hasonló, nemzetiségi szempontokat hátrányosan érintő döntések ellentétesek az Ukrajna által felvállalt nemzetközi és európai uniós kötelezettségekkel, az ukrán Alkotmány és az ukrán törvények szellemével, a meghirdetett decentralizációs reformfolyamat elvi normáival.

Az ukrajnai nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartására az Európai Parlament több Fidesz-KDNP és Európai Néppárti képviselője Bocskor Andrea kezdeményezésére már felszólította az ukrán vezetést. Júliusban magyarországi, bolgár, szlovákiai, továbbá romániai európai parlamenti képviselőkkel együttesen levélben fordultak Arseniy Yatsenyukhoz, az ukrán miniszterelnökhöz Ukrajna közigazgatási reformjával kapcsolatban. Akkor a közigazgatási reform első lépéseként elfogadott, az „Önkormányzatok önkéntes egyesüléséről” szóló törvény végrehajtásához kapcsolódó kormányhatározat hagyta ki az etnikai szempontok figyelembevételét, ami hátrányosan érint a magyar mellett minden más ukrajnai nemzeti kisebbséget is. Ezért a fent említett európai parlamenti képviselők azt kérték, hogy Ukrajna miniszterelnöke vizsgálja felül ezt a határozatot, hogy az összhangban legyen az „Önkormányzatok önkéntes egyesüléséről” szóló törvény 4. cikkének 4. pontjával, és vegye figyelembe a nemzeti és etnikai kisebbségek jogait Ukrajnában. A kezdeményezésre sajnos a mai napig nem érkezett válasz.

Mindezek fényében elmondható, hogy az ukrán állam többszörösen figyelmen kívül hagyta a nemzeti kisebbségek jogait, ami rossz fényt vet az ukrán demokráciára, a közelgő választások tisztaságára, Ukrajna nemzetközi megítélésére.

Brüsszel, 2015. szeptember 30.

Bocskor Andrea irodája
http://fidesz-eu.hu/
http://bocskor.fidesz-eu.hu/

Cimkék: 
EU

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep