Jelenlegi hely

Egyre több helyen jelennek meg a napraforgó szklerotiniás fertőzés primer tünetei

  • Fotó: vajdasag.eu
    Fotó: vajdasag.eu
Forrás: 
MTI

(MTI) - Egyre több helyen jelennek meg a fehérpenészes rothadás, a szklerotiniás fertőzés primer tünetei; így most van itt az ideje a napraforgó gombaölő szeres állományvédelmének, amely jó hatékonyságú - közölte a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara főtitkára az MTI érdeklődésére.

Aponyi Lajos emlékeztetett: a májusi és a júniusi bőséges csapadék hatására embernyi magasságúra nőtt a napraforgó. A csillagbimbós növények érzékeny stádiumban vannak, amikor egyre több helyen jelennek meg a fertőzés tünetei.
A fertőzés hatására elhalnak a növények gyökerei és a gyökérnyaki rész. A betegség elzárja az edénynyalábot, és hervadásos tüneteket okozva, a fertőzött egyedek pusztulását okozza a kórokozó. Jellemzően egymás mellett több növényt is képes megfertőzni a gomba.
A legjobb védekezési megoldás a napraforgó vetésváltásos termesztése, melynek során csak 4-5 évente vetik ugyanarra a területre napraforgót. A főtitkár felhívja a figyelmet: sokan elfelejtik, hogy az őszi káposztarepce is ugyanolyan fogékony a betegségre, tehát a vetésváltás tervezésekor ezt is figyelembe kell venni.

A fehérpenészes rothadás megjelenése mellett a zárt és szinte folyamatosan párás növényállomány kedvező feltételeket teremt más, szárfoltosságot előidéző betegségeknek. Eltérő színű és formájú foltokat okoz a napraforgó szárán a diaportés, a fómás,az alternáriás és a makrofominás megbetegedés, sőt sebzéseken keresztül adottak a feltételek a szürkepenészes rothadás megjelenésének is.
Különösen veszélyes a helyzet ott, ahol a nyári viharokat jégverés is kísérte, mert a jégverés miatt keletkezett sebeken át a kórokozó könnyedén megfertőzi a napraforgót. A főtitkár figyelmeztet: a primer szklerotiniás fertőzés során az elhalt növényeken keletkező szkleróciumokból fog majd kiindulni a másodlagos vagy szekunder növényfertőzés. Ez már a napraforgó más részeit, a szárat, virágzatot, termést is képes megbetegíteni. Ez pedig súlyos veszteséget okoz a napraforgó- és a repcetermelőknek. A betegség már az ország számos pontján megjelent. Erre figyelmeztetett Sebestyén István, a Kwizda Agro Hungary Kft. növényvédelmi szakmérnöke is.
A cég összegzése szerint a legnagyobb veszélyben az olajos növények vannak. Ezeket tavaly mintegy 900 ezer hektáron termesztették Magyarországion; a napraforgót 625 ezer hektáron, a repcét pedig 225 ezer hektáron.
A repcében száraz időszakban is legalább 10-15 százalékos a fertőzöttségi szint betakarítás előtt, ami esős években akár 40-100 százalékig is emelkedhet. Csapadékos szezonban a napraforgónál akár teljes táblákat, vagyis a termés 100 százalékát is elpusztíthatja. Ez a tavalyi termésadatok alapján, a járványos évekre jellemző 40 százalékos terméscsökkenéssel számolva a repcetermelésben 26 milliárd forint, a napraforgónál 67 milliárd forintos veszteséget is jelenthet országosan - olvasható a Kwizda Agro Hungary Kft. közleményében.

Cimkék: 
Mezőgazdaság

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep