Jelenlegi hely

EBESZ - A magyar-orosz kapcsolatokról tárgyalt Szijjártó Péter Szergej Lavrovval Belgrádban

  •  A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) belgrádi konferenciáján a Kombank Arénában 2015. december 3-án. MTI Fotó: KKM/Burger Zsolt
    A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) belgrádi konferenciáján a Kombank Arénában 2015. december 3-án. MTI Fotó: KKM/Burger Zsolt
Forrás: 
MTI

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti:
Belgrád, 2015. december 3., csütörtök (MTI) - Világpolitikai kérdésekről és a magyar-orosz kapcsolatokról tárgyalt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Belgrádban Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel.

A tárcavezető az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Miniszteri Tanácsának kétnapos konferenciája mentén folyatott kétoldalú megbeszéléseket.
A magyar és az orosz külügyminiszter megerősítette azokat a politikai megállapodásokat, amelyeket Vlagyimir Putyin orosz elnök februári budapesti látogatásán hangzottak el. "Az egyik legfontosabb megállapodás arról született, hogy az idei esztendő végén lejáró hosszú távú gázvásárlási megállapodásunkat úgy módosítjuk, hogy a korábban fel nem használt gázmennyiséget nem kell felhasználás nélkül kifizetni, hanem a következő években felhasználhatjuk" - részletezte Szijjártó Péter. A vállalatok és a szakemberek között tart a tárgyalás - tette hozzá.
Emellett áttekintették Magyarország és az oroszországi régiók eredményes együttműködését. "Ez lényeges is abból a szempontból, hogy az európai uniós szankciók nagyon komoly károkat okoztak a magyar-orosz gazdasági együttműködésben, az elmúlt két esztendőben a magyar vállalatok majdnem hárommilliárd dollárnyi veszteséget szenvedtek el a szankciók miatt. Ezért különös hangsúlyt helyezünk a regionális együttműködésre annak érdekében, hogy a veszteségeinket csökkenteni vagy minimalizálni tudjuk" - fejtette ki a tárcavezető.
Szó volt a terrorellenes küzdelemről is. Szijjártó Péter megismételte a magyar kormány álláspontját, miszerint szükség van egy megállapodásra a transzatlanti közösség és Oroszország között, mert egy ilyen megállapodás jelentősen növelheti a hatékonyságát az Iszlám Állam elleni küzdelemnek, "és ha az Iszlám Államot nem tudjuk visszaszorítani, akkor az Európa számára súlyos következményekkel fog járni".
A kazah külügyminiszterrel egy közös, 40 millió dolláros mezőgazdasági befektetési alapról tárgyalt Szijjártó Péter. Az alap feladata az lesz - részletezte -, hogy a két ország közötti mezőgazdasági, élelmiszeripari, kereskedelmi forgalmat, valamint a kölcsönös befektetéseket erősíteni lehessen.
A szlovén külügyminiszterrel a januári budapesti szlovén-magyar kormányzati csúcstalálkozóról volt szó, amelyen a legfontosabb téma a közös infrastrukturális és energetikai fejlesztés lesz. "A tény, hogy Románia és Horvátország nem folytatja azokat a beruházásokat, amelyek nyomán a gáz interkonnektorok kétirányúvá válnának, ez megnöveli a jelentőségét a magyar-szlovén gázvezeték-rendszerek összeköttetésének. Dolgozunk a két rendszer kétirányú összekötésén" - magyarázta. A beruházás felkerült az EU támogatott projektjeinek listájára. A két politikus megerősítette azt is, hogy együttműködnek a koperi kikötő fejlesztésében, mert az a magyar külkereskedelem és külgazdaság szempontjából kiemelt szerepet játszik, Magyarország a második legjelentősebb forgalmat bonyolítja ott.
Mongol kollégájával Orbán Viktor miniszterelnök januári mongóliai útjáról volt szó. "Addigra megerősítjük azt a 25 millió eurós kötött segélyhitel-megállapodást, amelynek keretében magyar vállalatok újítják fel a legnagyobb mongol biokombinátot, amely a mongol állattenyésztési technológia szempontjából a legfontosabb intézmény" - tette hozzá Szijjártó Péter.

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep