Jelenlegi hely

„Nagy ínségben lévén” - Beregszászi rászorultakról a közmédiában

Beregszászi ingyenkonyha
A kárpátaljai magyarság nehéz napokat él át, a tél közeledte újabb terheket ró a lakosságra. A szolidaritás e vészhelyzetben sem halt ki az emberek lelkéből, a beregszásziak önzetlen karitatív munkájáról a Térkép számol be.

Kárpátalján a háborús helyzet nyomán kialakult pénzügyi és gazdasági válság a lakosságot mély nyomorba taszította. Az emberi jóakarat szép példájaként Beregszászon több segélyszervezet, a vöröskereszt, a szeretetszolgálat és a történelmi egyházak - kortól, nemzetiségtől és vallási hovatartozástól függetlenül - támogatják a rászorulókat. A város vezetői egy szociális konyha létrehozásáról döntöttek, ahol a kisjövedelműek és a nyugdíjasok is ingyen juthatnak meleg ételhez. A segítségre szorulók száma viszont meghaladta a lehetőségeket: mindenki ellátására nem volt elég pénze az önkormányzatnak. Babják Zoltán polgármester segélykérésére kisvártatva reagáltak Beregszász magyarországi testvértelepülései és a történelmi egyházak. Közös összefogással ma már a rászorulók százait ellátó szociális konyha működik a Vérke-parti városban. A szegények és elesettek az amfiteátrum épületében fogyaszthatják el az ételt.
Pavlyuk Miklósnak, a konyha munkatársának szavai jól jellemzik a helyzetet: „Figyelembe kell venni, hogy az emberek 90 %-a egyszer eszik naponta meleg ételt, amikor ide jön. Nekik nem akadály sem az eső, sem a hó.”
A Térkép munkatársai a szűkös állapot hű keresztmetszetét mutatják be. A kamera szívszorító jeleneteket tár a nézők elé: halljuk a kisnyugdíjas reményvesztett szavait, s bepillanthatunk a Jackanics család életébe, ahol az édesanya naponta öt kilométert tesz meg tolókocsival az ebédért. Másféléves kisfiukat nincs kire hagynia, ő az anyukája ölében teszi meg a távot a konyháig és vissza.
A beregszászi szociális konyha jelenleg 300 rászorulót lát el általában meleg egy tál étellel és kenyérrel. A konyha kapacitása ennek duplája. A téli időszakban akár 600 fő ellátására alkalmas.

Adás: 2015. október 3., szombat (Duna 11.22)

Ismétlés: 2015. október 4., vasárnap (Duna World 10.37)
Felelős szerkesztő: Merkl László
Szerkesztő: Kozári Réka
Műsorvezető: Gál Emese
Riporter: Kovács Géza
Operatőr: Vass Tamás

Forrás: Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep