Jelenlegi hely

Bírósági jogorvoslatot kér az elutasított magyar választási lista

Forrás: 
MTI

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti:
Belgrád, 2016. április 14., csütörtök (MTI) -
Bírósági úton kívánja bizonyítani igazát az a választási lista, amelyet a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) egy horvát kisebbségi párttal, a Horvátok Demokratikus Közösségével (HDK) együtt adott a választási bizottságnak, és amelyet hamisítás gyanúja miatt a bizottság elutasított - jelentették be a lista képviselői csütörtöki szabadkai sajtótájékoztatójukon.

A szabadkai Pannon RTV beszámolója szerint a Magyar mozgalom - hogy változtassunk! - VMDK nevű lista képviselői kiemelték: az egész eljárás igazságtalan volt, és ezt bizonyítani fogják, ezt követően pedig indulnak a választásokon.
A szerbiai országos választási bizottság (RIK) szerda éjfélkor tette közzé az április 24-i előre hozott parlamenti választásokon induló pártok listáját. Eszerint tíz nap múlva 20 párt összesen 3270 jelöltje mérkőzhet meg a belgrádi törvényhozás 250 képviselői helyéért. Az összesített listán csupán egy magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség szerepel.

A RIK azért utasította el a magyar-horvát koalíció listáját, mert kiderült, hogy 1611 aláírást olyan pecséttel hitelesítettek, amelyet már nem is használ az illetékes bíróság, illetve az említett aláírások hitelesítésének semmi nyoma nincs azon a bíróságon, ahonnan a pecsét származik. Az ügyet a rendőrség és az ügyészség még vizsgálja. A választási bizottság közlése szerint az idei évben soha nem tapasztalt hamisítási hullám történt a választásokra történő készülés során, összesen mintegy 15 ezer hamisított aláírásra derült fény.
Csonka Áron, a VMDK elnöke kiemelte, hogy szerinte a sajtó nem foglalkozik a nevével fémjelzett koalícióval, mert az a cél, hogy "minden módon lejárassanak bennünket, ne közöljék a teljes igazságot és a teljes, részletes, pontos érvrendszert". Varga László, a VMDK-HDK lista képviselőjelöltje - aki korábban a VMSZ képviselője volt, ám kizárták a pártból - a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, a közigazgatási bíróságnak 72 órája van a döntésre.
A sajtótájékoztatón Korhecz Tamás, a VMDK-HDK lista vajdasági tartományi jelöltje, a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács - a vajdasági magyarok kulturális autonómiájának legfőbb szerve - korábbi elnöke a Vajdasági Magyar Szövetséget vádolta meg azzal, hogy megpróbálta ellehetetleníteni választási indulásukat.
A Magyar Mozgalom (MM) nevű civil szervezet tavaly augusztusban alakult, idén februárban pedig bejelentette, hogy indulni kíván az április 24-i önkormányzati, vajdasági tartományi parlamenti és előre hozott szerb parlamenti választásokon. A szerbiai törvények viszont nem teszik lehetővé, hogy civil szervezetek önállóan vagy koalícióban részt vegyenek a választásokon, ezért az MM tagjai a VMDK-HDK listáján indulnak.
A Magyar Mozgalom alapításakor elhangzott, hogy nem alakul párttá, politikai tevékenységet azonban folytat majd. A szervezetnek - internetes oldaluk szerint - majdnem háromszáz alapító tagja van, jelentős részük az alapításkor a Vajdasági Magyar Szövetség soraiba tartozott.
A pártból az MM megalakulását követően először Varga László parlamenti képviselőt zárták ki, mert - az indoklás szerint - "megsértette a VMSZ alapszabályának rendelkezéseit, valamint a VMSZ tekintélyét romboló és érdekei ellen cselekvő tevékenységet folytatott", később pedig kilenc szabadkai önkormányzati képviselőnek kellett távoznia a pártból. Februárban további 82 embert zártak ki a VMSZ-ből, kedden pedig további 82 személy önként lépett ki. A VMSZ-nek valamivel több mint 11 ezer tagja van, tavaly augusztus, az MM megalakulása óta majdnem ezer új tagot vettek nyilvántartásba.

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep