Jelenlegi hely

Berlin szerint nincs viszály Németország és a V4-ek között

Forrás: 
MTI

Bálint Marcell, az MTI tudósítója jelenti:
Berlin, 2016. február 17., szerda (MTI) -
Nincs viszály Németország és a visegrádi országok (V4) között a menekültválság kezelését illetően - mondta egy magas beosztású német kormányzati tisztségviselő szerdán Berlinben.

A tisztségviselő elmondta, hogy Angela Merkel kancellár megbeszélést folytatott a V4-csoport soros elnökével, Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnökkel, aki ismertette a visegrádi országok elképzeléseit. Ezekben az elgondolásokban a sajtójelentésekkel ellentétben nincs eltérés a német nézetekhez képest, és mind a négy visegrádi ország "nyomatékosan" elkötelezte magát a válságkezelés "európai útja" mellett.

A V4-ek kiálltak amellett, hogy Törökországgal együttműködve meg kell védeni az unió külső határát, elismerték, hogy különösen nagy teher nehezedik Görögországra, és világossá tették, hogy az eddiginél nagyobb támogatást akarnak nyújtani Görögországnak - mondta a tisztségviselő, hangsúlyozva, hogy mindez teljes mértékben egyezik a német állásponttal, és azt mutatja, hogy "nincs konfliktus".
Elmondta: a német kormány képviselői a visegrádi országok képviselőivel folytatott megbeszéléseiken rendre világossá tették, hogy Berlin megítélése szerint a menekülthullámot kiváltó tényezőket nem Görögországban vagy Törökországban kell keresni. A menekülésre késztető okok sorába a "háború, a gazdasági egyensúlytalanság és sok egyéb tartozik", és ezeket az okokat nem lehet egy határ lezárásával megszüntetni.
Hozzátette, hogy a német kormány nem tartja helyesnek azt a gondolatot, hogy pénzügyi büntetéssel kellene sújtani a közös európai megoldástól elzárkózó tagállamokat, és nem is vizsgálja ilyen szankciók kivetésének lehetőségét.
Elmondta, hogy Ausztria továbbra is Németország "nagyon stabil partnere". Ezt már önmagában az a tény is jelzi, hogy a csütörtöki uniós csúcs előtt ismét a brüsszeli osztrák képviseleten tanácskozik tagállami kormány-, illetve államfők egy csoportja Ahmet Davutoglu török miniszterelnökkel. A találkozón részt vesz Francois Hollande francia államfő is - mondta.
A találkozó margóján Angela Merkel külön megbeszélést is folytat majd Ahmet Davotogluval és Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnökkel a görög-török határ hatékonyabb ellenőrzését érintő ügyekről, köztük a tervezett NATO-küldetésről, amelyben Németország is részt vesz - tette hozzá a német kormányzati tisztségviselő.
Hangsúlyozta: nem volt olyan terv, hogy az uniós csúcs napirendjére emeljék azt az elképzelést, hogy legális úton menekültkontingenseket lehetne átvenni Törökországtól, és a brüsszeli osztrák képviseletre szervezett találkozón sem tárgyalnak majd ezzel kapcsolatban konkrét számokról vagy időpontokról. A találkozón és az uniós csúcsnak a menekültválsággal foglalkozó ülésein is az a kérdés áll a középpontban, hogy miként lehet a tavaly novemberi uniós-török akcióterv végrehajtásának folytatásával tartósan és jelentősen csökkenteni a Törökországból az EU-ba átkelő menekültek számát.

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep