Jelenlegi hely

Az olasz püspöki kar elutasítja a tervezett tengeri hot spotot

Forrás: 
MTI

Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti: Róma, 2016. június 1., szerda (MTI) - Nemet mondunk a hajókon működtetett regisztrációs központokra, meg kell mentenünk a migránsokat, utána jövőt is kínálva nekik - jelentette ki Nunzio Galantino, az olasz püspöki kar (Cei) főtitkára szerdán a La Repubblica című olasz napilapnak.

A püspök leszögezte, hogy ez a fajta regisztrációs központ "a személyek feltartóztatásának egyik rossz változata". "Az emberi jogokat védő nemzetközi szervezetek, mint a Migrantes Alapítvány és az Olasz Caritas már felhívta a figyelmet arra, hogy a tengerből kimentett migránsoknak joguk van menekültkérelmet benyújtani és ezért fellebbezni is, ha kérelmüket elutasítják".
Nunzio Galantino az olasz belügyminisztérium tervére reagált, amely szerint az egyik következő olaszországi regisztrációs központot (hot spot) egy olasz hadihajón vagy nagyobb méretű komphajó fedélzetén rendeznék be a Földközi-tenger Dél-Olaszország és Észak-Afrika közötti szakaszán. A tengeri hot spot a kormány szerint a vízből kimentett emberek gyorsabb egészségügyi ellenőrzését és azonosítását szolgálná, s lehetőséget biztosítana arra, hogy a menekültkérelmük pozitív elbírálására jogosultakat mára különválasszák azoktól a migránsoktól, akik erre nem számíthatnak.
Az olasz püspöki kar főtitkára hangsúlyozta, hogy a menekültkérelmek elbírálásának az érkezők "személyes története alapján és nem az úgynevezett biztonságos országok listája szerint" kell megtörténnie. "A nemzetközi védelem így a hajókon nem biztosított" - hangsúlyozta a Cei főtitkára.

Ami az év eleje óta tengerbe veszett több mint kétezer migránst illeti, Nunzio Galantino az áldozatokat "az európai demokráciától kapott pofonnak" nevezte, mivel az képtelen azokat az embereknek védelmet nyújtani, akik éppen "az európai külpolitika és gazdasági döntések által teremtett helyzetek miatt menekülnek".
Az olasz püspök hozzátette, Európának "nem volt bátorsága" a nemzetközi jog előírta humanitárius folyosókat nyitni a befogadásra hajlandó országok felé, hogy így biztonságossá tegyék az emberek indulását, elkerülve az erőszakot, kizsákmányolás és halottakat.
Hangsúlyozta, hogy a menekültek befogadása mind a 28 európai tagállam közös feladata. "Nem lehet megmenteni az embereket anélkül, hogy lehetőséget kínáljunk nekik a jövőjüket illetően" - mondta Galantino püspök. Javaslata szerint a több mint egy éve táborokban tartózkodó migránsoknak humanitárius védelem címén tartózkodási engedélyt kellene adni.
Az olasz püspöki kar főtitkárának adatai szerint Ferenc pápa tavalyi felhívását követően az olasz egyház több mint kétezer intézményében 23 ezernél több menekültet fogadtak be, valamint 120 ezer migráns fiatalt segítenek.

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep