Jelenlegi hely

Átláthatóbb uniós intézményrendszert!

Deutsch Tamás sajtóközleménye
Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő a felelőse az Európai Unió intézményeinek átláthatóságáról, elszámoltathatóságáról és feddhetetlenségéről szóló előterjesztésnek, melyet egyhangúlag fogadott el az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága.

Az Európai Bizottság kétévente készíti el antikorrupciós jelentését, mely a 28 tagállamban vizsgálja a csalásellenes jogszabályi környezetet és a korrupcióellenes intézkedések hatékonyságát. Sajnálatos módon azonban az Európai Unió érdemben nem foglalkozik a saját intézményrendszerén belüli korrupciós helyzettel. Deutsch Tamás az előterjesztés szakbizottsági vitája során kiemelte: „Nyilvánvaló, hogy nem csak a tagállamok szintjén jelent problémát a korrupció és a csalás. Az elmúlt években több alkalommal is bebizonyosodott, hogy az uniós szinten alkalmazott szabályok és eszközök sokszor eredménytelennek bizonyulnak. Gondoljunk csak az elmúlt évek nagy sajtóvisszhangot kiváltó eseteire: a Strasser-ügy, a Dalli-botrány, a Stanisev-ügy, vagy a legújabb, az Altus-botrány”.

Az említett esetek egyértelművé tették, hogy az uniós intézmények szintjén is foglalkozni kell a korrupcióval, illetve napirendre kell tűzni az uniós szintű antikorrupciós szabályozás újragondolását, hiszen vagy a jelenlegi szabályok rosszak, vagy azok alkalmazása és betartása elégtelen. A tegnap elfogadott előterjesztés is ezzel a kérdéssel foglalkozik. A dokumentum összefoglalja azokat a pontokat, ahol szükség van a változásra, illetve a jelenlegi szabályok hatékonyabb alkalmazására, vagy akár új, erősebb uniós szabályozás és ellenőrzés bevezetésére. Ilyen például a dokumentumokhoz való nyilvános hozzáférés kérdése, az összeférhetetlenséggel kapcsolatos szabályok megerősítése, a lobbitevékenység szigorúbb ellenőrzése és nyilvántartása, a visszaélések bejelentéséről szóló belső szabályok, magatartási kódexek és etikai alapelvek elfogadása, melyek a közös és hatékony feddhetetlenségi kultúra kialakítását tudják biztosítani az Európai Unió valamennyi intézményében.

A néppárti EP-képviselő aggasztónak találja, hogy az állampolgárok bizalma az uniós intézmények felé folyamatosan gyengül. Az Eurobarometer felmérése szerint az európai polgárok 70%-a gondolja, hogy a korrupció jelen van az uniós intézményekben, 52%-a pedig azon a véleményen van, hogy az intézmények nem járulnak hozzá a korrupció csökkentéséhez Európában. Deutsch Tamás az előterjesztésben külön felszólítja az Európai Bizottságot, hogy vonja le az Altus-botrány tanulságait és a jövőben a lehető legszigorúbban alkalmazza a közbeszerzéseknél a kizárási kritériumokat, valamint az érintettek önbevallásán túl minden esetben végezze el a szükséges háttérvizsgálatokat és az összeférhetetlenség legkisebb gyanúja esetén alkalmazza a közbeszerzésekből való kizárást. „A szabályok szigorú alkalmazásának elmaradása ugyanis komolyan veszélyezteti az uniós intézmények hitelességét” – hívta fel a figyelmet Deutsch Tamás.


Brüsszel, 2015. december 2.

Deutsch Tamás irodája
http://fidesz-eu.hu/
http://deutsch.fidesz-eu.hu/

Cimkék: 
EU

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep