Jelenlegi hely

A tehetség szimfóniája - péntekenként újra képernyőn a Virtuózok

 • Virtuózok sajtótájékoztató / Fotó: MTVA - Zih Zsolt
  Virtuózok sajtótájékoztató / Fotó: MTVA - Zih Zsolt
 • Virtuózok sajtótájékoztató / Fotó: MTVA - Zih Zsolt
  Virtuózok sajtótájékoztató / Fotó: MTVA - Zih Zsolt
 • Virtuózok sajtótájékoztató / Fotó: MTVA - Zih Zsolt
  Virtuózok sajtótájékoztató / Fotó: MTVA - Zih Zsolt
 • Virtuózok sajtótájékoztató / Fotó: MTVA - Zih Zsolt
  Virtuózok sajtótájékoztató / Fotó: MTVA - Zih Zsolt

Április közepén indul a közmédia nagy sikerű komolyzenei tehetségkutatója

A gyerekek és fiatalok részvételével zajló klasszikus zenei tehetségkutató új évadát a Duna közszolgálati csatornán adja az MTVA április 15-től péntek esténként.
A Virtuózok műsorvezetői 2016-ban is Varga Edit és Bősze Ádám lesznek, az öttagú zsűri tagja pedig továbbra is Miklósa Erika - Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas operaénekesnő, Kesselyák Gergely - Liszt Ferenc-díjas karmester, Érdemes Művész, a Magyar Állami Operaház tagja, Batta András - Erkel Ferenc-díjas és Széchenyi-díjas zenetörténész, egyetemi tanár, Némethy Attila – zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola tanára és Szenthelyi Miklós - Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, a Magyar Virtuózok Kamarazenekar alapítója lesznek.

A Virtuózok második szériájának fővédnökségét Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége vállalta el. A Virtuózok licensztulajdonosa, Peller Mariann elmondta:

„Rendkívüli elismerés számunkra, hogy Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége vállalta az új évad fővédnökségét. Ez is megerősít minket a műsor értékteremtő hatásában és abban, hogy folytatnunk kell a klasszikus zenei tehetségek felkutatását és bemutatását. A Virtuózok feladata a tehetségek felfedezése és nem a létrehozásuk. Biztos vagyok benne, hogy az új évad tovább emeli a műsor eddig is magas színvonalát.”

Az új évad érdekessége, hogy amellett, hogy megőrzi az első széria értékeit, most még szélesebb körből toborozta a résztvevőket, további lehetőséget adva ezzel a tehetségek bemutatásának.

„A Virtuózok megnyitotta az országhatárokat, az új évadba sokkal több külföldön élő magyar gyerek jelentkezett. A műsor célkitűzése a komolyzene népszerűsítése és a klasszikus zenei tehetségek bemutatása lakhelytől és nyelvtől függetlenül, hiszen a zene a résztvevők közös nyelve. A Virtuózok a közmédia egyik zászlóshajója lett, úgy érezzük, hogy a műsor megtalálta méltó otthonát a Dunán” – árulta el Medvegy Anikó, a Virtuózok főszerkesztője az új évadról.

Az idei évad győzteseit is értékes nyeremények, valamint a nemzetközi bemutatkozás lehetősége várja New Yorkban, Londonban és Berlinben.

A Virtuózokba három korcsoportban nevezhettek a klasszikus zenész fiatalok. Az I. korcsoportban a 6 és 12 év közötti gyerekek mérhetik össze hangszeres vagy énektudásukat. A II. korcsoportba a 13 és 17 év közötti fiatalok nevezhetnek, míg a 18 és 23 év közöttiek alkotják majd a III. korcsoport mezőnyét. Az énekesek esetében a felső korhatár 28 év. A Virtuózok casting adásai április 15-én indulnak a Duna közszolgálati csatornán. A három casting adást a korcsoportos középdöntők követik, amelyekben a versenyzők egy-egy újabb darabot adnak elő kamarazenekari kísérettel, valamint sztárvendégek segítségével egy közös produkcióval is fellépnek. A korcsoport döntőben az eddig külön bemutatott indulók egy adásban szerepelnek, de továbbra is saját kategóriájukon belül versenyeznek a továbbjutásért. Itt a versenyzők már szimfonikus zenekarral játszanak együtt. A korcsoport döntőből továbbjutó három versenyző a június 3-i élő fináléban méri össze az tudását. Itt mindenki két fordulóban bizonyíthat: egy klasszikus darabbal és egy crossover előadással is készülnek. Az öttagú zsűrinek a fináléban már nincs döntési jogköre, csupán véleményezhetik a produkciókat: ekkor a nézői szavazatok alapján dől el, hogy ki lesz a Virtuózok fődíjasa. A fináléban a nézők SMS-ben és az ingyenes applikáción keresztül is szavazhatnak.

A Virtuózok, Magyarország első komolyzenei tehetségkutató műsora 2014-ben debütált a közmédiában. A műsorban a hagyományos tehetségkutatókkal szemben kizárólag a klasszikus zenei képzettség és tehetség számít. A tehetségkutatás mellett a Virtuózok továbbra is azt tartja alapvető céljának, hogy minél szélesebb körben megismertesse és megszerettesse a klasszikus zenét a nézőkkel.

A Virtuózok első szériájában szintén három korosztályban született győztes: Boros Misi a legfiatalabb, Lugosi Dániel Ali a középső, Gyöngyösi Ivett a legnagyobbak kategóriájában nyerte meg a versenyt. Misi és Ivett zongora-, Ali pedig klarinétjátékával nyűgözte le a zsűrit és a nézőket. A Virtuózok fődíját Lugosi Dániel Ali nyerte, a műsor különdíjasa pedig Demeniv Mihály lett, aki harmonikáján szólaltatta meg a zeneműveket.

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep