Jelenlegi hely

A menekültválság közös uniós megoldásairól tárgyalnak a tagállamok bel- és igazságügyi miniszterei Brüsszelben

Forrás: 
MTI

Gebauer Szabolcs, az MTI tudósítója jelenti:
Brüsszel, 2016. február 25., csütörtök (MTI) -
A bevándorlás kérdéséről és a menekültáradat csökkentésének lehetséges, közös megoldásairól tárgyalnak az uniós tagállamok bel- és igazságügyi miniszterei csütörtökön brüsszeli találkozójukon.

Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért felelős tagja a tanácskozára megérkezve sajtónyilatkozatában azt hangsúlyozta: a migrációs válság kezelésére hozott intézkedések sikere a közös munkában rejlik, az önálló megoldások nem vezetnek sehová. A tagállamoknak együtt kell működniük az unió egysége és az emberi életek megóvása érdekében - hangoztatta a politikus. Reményét fejezte ki, hogy a csütörtöki tanácskozáson részt vevő miniszterek felelősségteljesen fognak közös döntéseket hozni a felvetődő kérdésekben, mivel kevés idő maradt az EU-Törökország március 7-re tervezett csúcstalálkozójáig.

A csütörtöki tanácskozáson a miniszterek tárgyalnak arról a rendeletjavaslatról, amelynek célja a külső határokon végzett ellenőrzések megerősítése. A rendeletjavaslatot, amely a Schengeni határellenőrzési kódex módosítására irányul, az Európai Bizottság 2015 decemberében terjesztette elő. A leendő rendelet az unión belüli biztonság fokozását kívánja szolgálni azáltal, hogy kötelezővé teszi az uniós polgárokra vonatkozó információknak az összes rendelkezésre álló adatbázisban való ellenőrzését.
Ezen kívül a miniszterek megbeszélést folytatnak az európai határ- és parti őrségről szóló, a uniós bizottság által szintén decemberben előterjesztett rendeletjavaslatról. Az ügynökség a Frontex és az uniós tagállamok erőforrásait egyesítené, feladata pedig az lenne, hogy nyomon kövesse a migrációs áramlásokat, azonosítsa a gyenge pontokat, valamint válaszintézkedéseket hajtson végre azokban az esetekben, amikor az EU valamely külső határát veszély fenyegeti.
A tanácskozáson részt vevő miniszterek megtárgyalják a szerdán Ausztria, Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Koszovó, Horvátország, Macedónia, Montenegró, Szerbia és Szlovénia illetékesei által Bécsben elfogadott közös nyilatkozatot, amely szerint határozottan csökkenteni kell a balkáni útvonalon zajló migrációs áradatot.
A bécsi megbeszélésen részt vevő illetékesek kijelentették, hogy a védelemre szorulóknak a származási országukhoz a lehető legközelebb kell védelmet nyújtani. Kiálltak amellett, hogy az európai országoknak egyenlő arányban kell viselniük a menekültügyi terheket, azonban a korlátozott befogadási és ellátási lehetőségek miatt, valamint a lehetséges stabilitási kockázat miatt nem lehet a menekülteket ellenőrizetlen mennyiségben befogadni. Kijelentették azt is, hogy a menekültjog nem jogosít fel arra, hogy szabadon lehessen megválasztani a célországot. Hangsúlyoztákl továbbá, hogy a menekültáradat csökkentésével enyhíteni kell a tranzitországokra eső nyomást is, fokozni kell az együttműködést és a kölcsönös támogatást, valamint közös szabályrendszer alapján kell kitoloncolni a menekülteket.

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep