Jelenlegi hely

A macedón elnök szerint országa fizet meg az EU hibáiért

Forrás: 
MTI

Berlin, 2016. március 11., péntek (MTI) - Macedónia fizet meg a menekültválságban az Európai Unió hibáiért - mondta a balkáni ország államfője egy pénteki német lapinterjúban.

Gjorge Ivanov a Bild című napilapban megjelent interjúban kiemelte: "nem ez az első alkalom, hogy az EU cserbenhagyja Macedóniát". A koszovói háború idején Macedónia 360 ezer menekültet fogadott be, de nem segített senki, ezért most "proaktív" módon reagál, a hadsereggel védi a határt.
Az EU hibái miatt már 25 millió euró közpénzt kellett elkölteni, de Macedónia "egyetlen centet sem" kapott az EU-tól, holott nem EU-tagként védi Európát az EU-tag Görögországtól, amely "már megint kapott 700 millió eurót", és minden egyebet is megkap, amit csak akar, jóllehet nem végzi el feladatait - fejtette ki Gjorge Ivanov.
"Senkik vagyunk, az EU-ban, Schengenben és a NATO-van sem vagyunk benne", és "nem akar minket senki", mégis "mi védjük Európát egy olyan európai országtól, amely hiányosan ellenőrzi a menekülteket, illetve egyszerűen továbbküldi őket" - tette hozzá a macedón elnök.

Hangsúlyozta, hogy a biztonság szempontja háttérbe szorult a menekültválságban, és ha Macedónia "Brüsszelre várt volna", akkor már régen "elárasztották volna a dzsihadisták". Németország is "csődöt mondott", hiszen nem volt hajlandó együttműködni a dzsihadisták kiszűrésében - mondta a macedón elnök. Rámutatott, hogy a macedón hatóságok már kilencezer hamis vagy lopott útlevelet foglaltak le.
Gjorge Ivanov elmondta, hogy hazája az EU és Törökország tárgyalásain csupán "az étlapon szerepel", és mindig is az uniós intézmények áldozata volt. Az EU 25 éve megtéveszti és manipulálja Macedóniát - jelentette ki.
Németországról szólva kiemelte, hogy Angela Merkel kancellár "humanitárius gesztusával bátorságról tett tanúbizonyságot", ahhoz viszont senkinek sincs bátorsága, hogy elmondja, mi következik most. "Csak Szudán és Egyiptom között 20 millió migráns várakozik, akik mind át akarnak kelni Európába" - mondta.
Úgy vélte, a menekültválság megmutatta, hogy az EU válsághelyzetben "nem működik", és a jövőben egyre több tagország hoz majd döntéseket saját hatáskörben. "Angela Merkel is önállóan választotta magának Európa megmentője szerepét", és az általa kijelölt irányba tolta az EU-t. A német kancellár most Törökországgal próbálja kezelni a helyzetet. Majd kiderül, hogy ez sikerül-e. "Én nagyon szkeptikus vagyok" - mondta Gjorge Ivanov.

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep