Jelenlegi hely

A lengyel-magyar szolidaritás évéről szóló határozatot vitatta meg a lengyel szejm

Forrás: 
MTI

Lucie Szymanowska, az MTI tudósítója jelenti:
Varsó, 2016. február 25., csütörtök (MTI) -
A lengyel szejm csütörtök délután megvitatta azt a határozatot, amely a lengyel-magyar szolidaritás évének nyilvánítja a 2016-os évet. A vita során az összes parlamenti párt a két nemzet sorsközösségét hangsúlyozta.

A dokumentumot az 1956. júniusi poznani kommunistaellenes felkelés és az 1956-os magyar forradalom 60. évfordulójára való megemlékezés jegyében készítették.
A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) előterjesztését már szombaton egyhangúan jóváhagyta a lengyel parlament felsőháza, a szenátus. Magyarországon a dokumentum február 29-én kerül a parlament napirendjére, ugyanazzal a tartalommal.
A határozatban a lengyel és a magyar parlament leszögezi, hogy az 1956-os események mindkét nemzet közös történelmében különleges szerepet töltenek be, ezért a poznani felkelésnek és a magyar forradalomnak emléket állítva a 2016-os évet a lengyel-magyar szolidaritás évének nyilvánítja.

"A lengyelek és a magyarok hősies megmozdulása a szabadság iránti örökös vágyunk, illetve Európa II. világháborút követő erőszakos felosztásával az egész régió rabságban tartása elleni tiltakozásunk tanúbizonysága volt. A nemzeteink által 1956-ban tanúsított kölcsönös szolidaritás és segítség egy olyan különleges értéket képez, amelyre kötelességünk közösen emlékezni" - áll a határozatban.
Ryszard Terlecki, a PiS házelnök-helyettese szerda este a szejm kulturális bizottságának ülésén azt a rendkívüli benyomást emelte ki, amelyet Lengyelországban a magyar forradalom keltett. Rámutatott arra is: a lengyelek voltak azok, akik a magyar felkelőket a legtöbb pénzzel - és vérrel is - segítették.
Történelmi párhuzamokat emelt ki a legfőbb ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) képviseletében felszólaló Kinga Gajewska képviselő is. "Alig akad a világon két olyan állam, amelyet annyi párhuzam jellemezne" - mondta, megjegyezve ugyanakkor, hogy a két ország politikusai "például az Oroszországhoz való viszonyban, illetve a környezetvédelmi politika témáiban nem mindig értenek egyet". A PO képviselője Magyarország és Lengyelország közös érdekének nevezte az erős, "de az Európai Unió keretében" működő Közép-Európát.
"A visegrádi együttműködés szorosabbá tétele nem járhat az unión belüli választóvonalak kialakításával, az unió decentralizációs gyengítésével" - jelentette ki. "Meg kell találnunk a migrációs válság közös megoldását is, de ezt nem az újabb falak építése jelenti, hanem a közös uniós menekültügyi és migrációs politika" - szögezte le az ellenzéki politikus.
A szejm pénteken szavaz az előterjesztésről, Latorcai János jelenlétében. Az Országgyűlés alelnöke kétnapos lengyelországi látogatáson tartózkodik, Varsóban többek között Marek Kuchcinski házelnökkel, Stanislaw Karczewskivel, a szenátus elnökével, valamint Piotr Naimskivel, a szejm lengyel-magyar baráti tagozatának elnökével találkozik.

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep