Jelenlegi hely

A lapok az SNS koalíciós elképzeléseit mérlegelik

Forrás: 
MTI

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti: Belgrád, 2016. április 26., kedd (MTI) - A szerbiai választások eredménye senkit nem lepett meg, a kérdés már csak az, hogy kivel lép koalícióra a szavazatok legnagyobb részét megszerző Szerb Haladó Párt (SNS) - ez foglalkoztatja a leginkább az április 24-i szerbiai előre hozott parlamenti választásokat követően a szerbiai sajtót.

Az országos választási bizottság nagyon későn közölte a voksolás előzetes eredményeit, így a kommentárok is csak késve jelentek meg.
A Politika című szerb napilap elemzése szerint mostanra egyértelművé vált, hogy az SNS magához ragadta a hatalmat Belgrád mellett a Vajdaságban is, valamint az ország legtöbb önkormányzatában, és voltaképpen ez is volt Aleksandar Vucic miniszterelnök-pártelnök célja, amikor előre hozott választásokat kezdeményezett a vajdasági tartományi és az önkormányzati voksolással egy időben. Az SNS ugyan több tízezer szavazattal többet szerzett most, mint a két évvel ezelőtti választáson, de mivel több párt jutott be a parlamentbe, 27 mandátumot veszített. A parlament sokszínűbb lett: bekerültek szélsőjobboldali pártok, de Vucic gazdaságpolitikáját élesen bíráló Elég volt (Dosta je bilo) mozgalom is.
A kérdés már csak az - írta a Politika újságírója -, hogy az SNS marad-e eddigi koalíciós partnerei mellett vagy újakat keres. A kampány során Aleksandar Vucic ugyan kijelentette, hogy a továbbiakban nem kívánja a kormányban látni a Szerbiai Szocialista Pártot (SPS), a választásokat követően ez az elhatározás azonban már nem tűnik annyira szilárdnak. A szocialisták elnöke, Ivica Dacic azonban elég határozottan utalt rá választások után, hogy ismét belépne a kormánykoalícióba, bár ezt nem mondta ki nyíltan. Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke ugyanakkor kijelentette, hogy szerinte hamarosan tárgyalni fog Vuciccsal a koalíció létrehozásáról, a miniszterelnök pedig már beharangozta, hogy a vajdasági tartományi házelnöki posztra Pásztort fogja javasolni.

A Vecernje Novosti című belgrádi napilap is azt emelte ki, hogy az SNS-nek 27-tel kevesebb parlamenti mandátuma lesz, mint az előző ciklusban, és öttel több párt, illetve választási lista jutott be a képviselőházba, mint két évvel ezelőtt. A vasárnapi választásoknak nincs vesztese, minden párt győztes a saját harcában - írta kommentárjában a Vecernje Novosti újságírója. Megállapította, hogy az SNS hatalmas győzelmet aratott, az SPS meg tudta őrizni második helyét, és ezzel az SNS elsőszámú feltételezett koalíciós partnerének helyét is. Vojislav Seselj előbb a hágai Nemzetközi Törvényszéken, majd a szerbiai választásokon is győzött, hiszen vissza tudott térni a parlamentbe, ráadásul több mint 20 képviselői helyük lesz. A Demokrata Párt pedig át tudta lépni az ötszázalékos küszöböt, habár minden jel ennek ellenkezőjére utalt, és győztes a Szerbiai Demokrata Párt és Dveri mozgalom jobboldali koalíciója is, hiszen ők is bejutottak végre a parlamentbe.
A szerbiai lapok a választás legnagyobb győztesének a Sasa Radulovic volt gazdasági miniszter által alapított Elég volt mozgalmat nevezik. A mozgalom ugyanis csak nemrég alakult, és máris hat százalékot tudott szerezni, amivel bejutott a parlamentbe. Az SNS vezette új kormány komoly kritikákra számíthat a párt 16 képviselőjétől. Sasa Radulovic szerint viszont nem meglepő az eredményük, sőt közvélemény-kutatásaik szerint még ennél is nagyobb a támogatottságuk, ezért vizsgálatot követelnek a választási folyamat tisztaságáról.
Az ellenzéki pártok egyébként már a választás éjszakáján szabálytalanságokról számoltak be, és a választási bizottságban figyelték a szavazatszámlálást, nehogy néhány "elkallódó" voks miatt ne léphessék át az ötszázalékos parlamenti küszöböt - írta a Vecernje Novosti.
A Danas című napilap ironikus, A Szerb Haladó Párt "történelmi eredménye" 27-tel kevesebb képviselővel című cikkében arról számol be, hogy Aleksandar Vucic soha nem látott győzelemnek nevezte pártja sikerét, ugyanakkor most csak 131 képviselője lesz a parlamentben, korábban pedig 158 volt. Emellett a lap kiemelte, hogy bekerült a parlamentbe az ultranacionalista Szerb Radikális Párt is, a külföldi diplomaták pedig eddig is értetlenül figyelték Vojislav Seselj és Aleksandar Vucic kapcsolatát, ezt követően pedig még nagyobb figyelmet fordítanak majd erre.
A lapok egyetértenek abban, hogy az új kormány folytatni fogja az európai integrációt, és erre Európa is odafigyel majd. Felhívják a figyelmet arra, hogy Aleksandar Vucic győzelméhez az elsők között gratulált Angela Merkel német kancellár és Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter, míg a Horvátországhoz fűződő való hűvös viszonyról tanúskodik az, hogy a horvát gratulációk elmaradtak.

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep