Jelenlegi hely

A horvát parlament harmadik hete nem határozatképes

Forrás: 
MTI

Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti: Zágráb, 2016. május 13., péntek (MTI) - A horvát parlament pénteken sem volt határozatképes, jóllehet Tihomir Oreskovic miniszterelnök egy nappal korábban kijelentette, a kormány rendelkezik támogató parlamenti többséggel - közölte a horvát közszolgálati televízió (HRT) a honlapján.

A horvát nemzetgyűlés harmadik hete egyetlen törvényt sem tud elfogadni a parlamentben, mert nem határozatképes.
Tihomir Oreskovic kormányfő csütörtöki sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: nincsenek átalakítások a kormányban, amely továbbra is rendelkezik támogatói parlamenti többséggel. Hozzátette, hogy pénteken ez ki fog derülni a szavazásnál.
Korábban a sajtóhírek arról szóltak, hogy egyre nagyobb a feszültség a horvát kormánykoalíció két pártja, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) és a Híd Függetlenek Listája között (Most), ezért a nagyobbik koalíciós partner, a HDZ puhatolózó tárgyalásokat kezdett esetleges új kormányzati partnerek felkutatása céljából.
Zoran Milanovic, a Szociáldemokrata Párt (SDP) elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján arra figyelmeztetett, hogy a kormány nem rendelkezik a parlamentben többséggel. A szociáldemokraták szerint ez pénteken be is bizonyosodott, ezért új választásokat kell kiírni.

Jelenleg a többséget 79 képviselő alkotja a 151 tagú parlamentben, az ellenzéki képviselők száma 72. A legnagyobb kormányzó pártnak, a HDZ-nek a diaszpórával együtt 59 képviselője van, a kisebbik kormányzó pártnak, a Hídnak pedig 15. Ide tartozik még Milan Bandic pártjának két képviselője és három kisebbségi képviselő is: a három szerb parlamenti képviselő közül egy, az albán, valamint a cseh.
A pénteki szavazáson a HDZ pártkoalíciójának képviselői közül ketten igazoltan voltak távol, további háromról nem lehet tudni, miért nem vettek részt az ülésen. Ivan Suker, a HDZ képviselői csoportjának elnöke a sajtónak úgy nyilatkozott: komolytalan a képviselők hozzáállása, és amennyiben valaki nem képes ellátni parlamenti képviselői feladatát, az mondjon le. Ugyanakkor Suker továbbra is kitart amellett, hogy a kormány mögött megvan a parlamenti többség. A nemzetgyűlés azután vált határozatképtelenné, miután az ellenzék kivonult a teremből.
A napirend szerint olyan törvényekről kellett volna pénteken szavazniuk a képviselőknek, amelyek többségét a kormány küldte a nemzetgyűlés elé. Egyebek között a külföldiekről szóló törvényről, a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról, a szociális ellátásról és a horvát autópálya-beruházásokat kezelő vállalat (HAC) pénzügyi átszervezéséről.

Cimkék: 
Horvátország

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep